Bij een verkeerssituatie als op de foto, moeten fietsers uitwijken naar de stoep. Door het opstaande randje, is er daardoor vaak een valpartij. De stoepranden worden nu aangepakt.
Bij een verkeerssituatie als op de foto, moeten fietsers uitwijken naar de stoep. Door het opstaande randje, is er daardoor vaak een valpartij. De stoepranden worden nu aangepakt. Foto: Bas van den Biggelaar.

ESCH LIJKT HET NIET EENS TE WORDEN HOE VERKEERSPROBLEMEN AAN TE PAKKEN

Dorpsstraat: bewoners steggelen over oplossing

RENS VAN DEN ELSEN

De verkeersproblemen in de Dorpsstraat blijven de inwoners van Esch bezighouden. Een nieuw voorstel van ondernemers en aanwonenden doet de wenkbrauwen fronsen. Enkele maanden geleden was immers afgesproken met wethouder Fred van Nistelrooij van de gemeente Boxtel dat de gevaarlijke stoeprandjes gaan verdwijnen. Nu wil een groep eerst kijken of eenrichtingsverkeer mogelijk is. Terwijl dat idee al eens werd afgeschoten... 

Ondernemer Marcel Bekkers van het gelijknamige transportbedrijf op het Essche industrieterrein aan het Broxven, stuurde onlangs een open brief naar alle gemeenteraadsleden van Boxtel en het college van B en W. Samen met de firma Bergmans, mestvervoerder Olislagers, plantenbedrijf La Serra en loonbedrijf Peijnenburg oppert hij het idee om de vermaledijde wegversmallingen in de Dorpsstraat weg te halen en al het vracht- en landbouwverkeer alleen het dorp in of uit te laten rijden. Hun voorstel wordt ondersteund door straatbewoners Ton Kerkhof en Theo van de Pol.

De ondernemers zien graag dat de gemeente Boxtel eerst hun idee gaat uitproberen, voor ze weer gaat 'knutselen' aan de wegversmallingen. ,,Dat brengt namelijk extra kosten met zich mee. Als de proef slaagt, kan dat geld eventueel gebruikt worden om de gevaarlijk hoge stoepranden te verwijderen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", aldus Bekkers.

Het idee is om het eenrichtingsverkeer voor zes maanden in te stellen. ,,Mocht de proef niet werken, kunnen de plannen zoals de gemeente ze nu heeft bedacht, alsnog uitgevoerd worden", stelt de ondernemer.

NIET NIEUW

De Dorpsstraat eenrichting maken is overigens al eerder dit jaar bedacht. Luc Bormans, Esschenaar en gemeenteraadslid voor Balans werkte het idee dit voorjaar nog uit in overleg met diverse transportbedrijven. De aanpak werd echter tijdens het overleg met de wethouder als niet haalbaar bestempeld. Daarbij kost het verwijderen van de wegversmallingen ook gewoon geld.

Christien van Schijndel, straatbewoner en tevens raadslid van Combinatie95, vraagt zich af hoe je het idee van de ondernemers gaat handhaven. ,,De Essche ondernemers houden zich er nog wel aan. Maar vrachtwagenchauffeurs die hier niet vandaan komen, rijden gewoon door. En eerlijk is eerlijk: ook eigen inwoners rijden vaak te hard door de straat." 

Jos van Bragt, naast bewoner ook actief voor PEP, zet ook zijn vraagtekens bij het voorstel. ,,Tijdens ons overleg met de wethouder stond iedereen nog achter de plannen om de stoepranden aan te pakken. Daar gebeuren namelijk de meeste ongelukken mee." Bovendien vraagt hij zich af waarom ondernemers hun vrachtwagens niet nu al aan het eenrichtingsverkeer laten houden, als dat inderdaad veiliger is. 

NIEMAND BLIJ

,,Uiteindelijk willen we allemaal van het vele verkeer af in deze straat, want niemand is er blij mee. Als je het idee van de ondernemers nu uitvoert, blijven andere auto's nog altijd te hard rijden en daar hebben wij als bewoners het meeste last van", beredeneert Van Bragt. 

Hoewel Kerkhof en Van de Pol de brief mee ondertekenden namens hun buurtgenoten, stelt Platform Esch' Perspectief (PEP) dat het merendeel een andere oplossing wil. Volgens de uitkomst van een buurtenquĂȘte die de dorpsbelangengroep begin dit jaar in de Dorpsstraat verspreidde, zou 90 procent kiezen voor de voorgestelde aanpak van de stoepranden en wegversmallingen.

Bekkers en consorten hopen dat de gemeente Boxtel hun proef toch een kans geeft: ,,De wegversmallingen lossen niks op, dat is uit de afgelopen dertig jaar wel gebleken."

AAN DE SLAG

De straat kan op zijn vroegst eind augustus worden aangepakt, volgens de gemeente. Afhankelijk of er een aannemer beschikbaar is. Het werk zou eigenlijk al in maart plaatsvinden, maar het college wilde toen eerst het idee voor eenrichting bestuderen.

De Dorpsstraat is al jaren een doorn in het oog van veel Esschenaren, maar wat de beste manier is om de problemen aan te pakken, daar zijn ze het niet over eens.
De Dorpsstraat is al jaren een doorn in het oog van veel Esschenaren, maar wat de beste manier is om de problemen aan te pakken, daar zijn ze het niet over eens.
De Dorpsstraat is al jaren een doorn in het oog van veel Esschenaren, maar wat de beste manier is om de problemen aan te pakken, daar zijn ze het niet over eens.