De voorstelling Kroon heeft met Defensie te maken en is actueler dan ooit.
De voorstelling Kroon heeft met Defensie te maken en is actueler dan ooit. Foto: Sofie Knijf.

THEATER AAN DE PARADE HEEFT PRIMEUR

Voorstelling Kroon in Geniemuseum Vught

Theater aan de Parade presenteert de locatievoorstelling Kroon in het Geniemuseum in Vught. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne geeft theatergezelschap Het Zuidelijk Toneel bezoekers een kijkje in de complexe en besloten wereld van Defensie. Het stuk is er donderdag 15 en vrijdag 16 september om 20.30 uur te zien, zaterdag 17 september om 15.00 uur en zondag 18 september om 15.00 en 20.30 uur.

Kroon is vanaf september op meerdere locaties in Nederland te aanschouwen, Theater aan de Parade heeft de primeur.

Theatermaker en acteur Gillis Biesheuvel heeft een fascinatie voor het Nederlandse leger. Hij werd geïnspireerd door Marco Kroon, Ridder in de Militaire Willems-Orde, die 'als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagelijkse werkelijkheid'. 

Biesheuvel en schrijver Dana Linssen hebben Kroon en vele andere militairen geïnterviewd om zo meer inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van Defensie, waarbij overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag. Het laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend, zijn vergissingen heeft gemaakt en inmiddels een dochter heeft die door haar pijlsnelle carrière bij Defensie aan de vooravond van iets groots staat. 

Op de achtergrond is Europa weer betrokken geraakt bij een oorlog. Kroon is een verhaal over de kracht van jonge ambitie tegenover terughoudende ervaring, over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materiaaltekort en materiaalmoeheid, op zoek naar een nieuwe toekomst.

KAZERNE

Kroon speelt zich af op een bijzondere locatie, namelijk in het Geniemuseum in Vught, in de door militairen bewoonde Van Brederodekazerne. ,,Door Kroon op deze locatie te programmeren, wordt het stuk nog ontroerender en actueler dan het al is", aldus Ursel Braaksma, programmamaker bij Theater aan de Parade. ,,Van tevoren is het mogelijk om het museum te bezoeken, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers die ooit voor Defensie hebben gewerkt." Een kaartje kost 22,50 euro. Reserveren: theateraandeparade.nl.  

De voorstelling Kroon heeft met Defensie te maken en is actueler dan ooit. Foto: Sofie Knijf.