Wortelopdruk en dood hout zijn de hoofdredenen voor de gemeente Boxtel om 57 bomen te koppen in drie Liempdse straten.
Wortelopdruk en dood hout zijn de hoofdredenen voor de gemeente Boxtel om 57 bomen te koppen in drie Liempdse straten. Foto: Albert Stolwijk.

Wortelopdruk en ziekte reden om 57 bomen te kappen in Liempde

Algemeen

Zwamaantasting en dode bomen, maar vooral: scheve stoeptegels door worteldruk. Het is voor de gemeente Boxtel reden om 57 bomen in de Liempdse straten Krollerbocht, Schietberg, Draaiboom en Heidonk te verwijderen. Overigens wel pas na lang aandringen van buurtbewoners, die maar blijven struikelen over uitstekende klinkers...

Inwoners van de vier straten hebben in de afgelopen twee jaar regelmatig aan de bel getrokken bij de gemeente Boxtel. Ze klaagden over de wortelopdruk, maar ook over het vele blad dat van de bomen (vooral de zuileiken) valt, om over het aantal eikels dat in de herfst naar beneden komt. 

Medewerkers van de gemeente hebben de situatie in de wijk bekeken en kwamen tot de conclusie dat diverse bomen niet meer gezond zijn. ,,Deze zijn te herkennen aan een open kroon met weinig blad. Er zit veel dood hout in, wat de nodige risico’s met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van de gemeente.