Diverse leden van de lokale afdeling van Extinction Rebellion vormden gisteren de Red Rebels, een theatraal gezelschap dat bij de drooggevallen Rosep in Oisterwijk aandacht vroeg voor het watertekort.
Diverse leden van de lokale afdeling van Extinction Rebellion vormden gisteren de Red Rebels, een theatraal gezelschap dat bij de drooggevallen Rosep in Oisterwijk aandacht vroeg voor het watertekort. Foto: Eigen collectie.

Extinction Rebellion houdt klimaatactie in Kampina

Algemeen

Een lokale vertegenwoordiging van klimaatgroep Extinction Rebellion (XR) vroeg gisteren middels een ludieke actie in de Kampina aandacht voor de extreme droogte. Met een theatrale uiting en zogenaamde ‘hongerstenen’ nabij de uitgedroogde beek de Rosep in Oisterwijk uitten de Red Rebels, een theatraal gezelschap binnen XR, hun wanhoop over de staat van de natuur.

Diverse vennen en beken in natuurgebieden zoals de Kampina staan (deels) droog zoals de Rosep. Waterschap De Dommel bracht op 3 augustus het nieuws naar buiten dat er extra grondwater gepompt wordt gepompt wordt naar diverse beken die droogvallen, zoals de Beerze die ook door Boxtels grondgebied stroomt. In deze watergangen komt zo toch nog een klein laagje water te liggen zodat vissen als de beekprik of insecten als libellen en kokerjuffers de droogte toch kunnen overleven. Niet alleen het waterschap, maar ook de Red Rebels zijn ontzettend bezorgd over de staat van de stromen: ,,Door de droogte en klimaatopwarming sterven dieren, bomen en planten uit.”

‘WEES EERLIJK’