Bij de ingang van park Molenwijk hangt het hele jaar een waarschuwingsbordje dat in het Leijsenven mogelijk blauwalg voorkomt. Dat was gisteren nog niet het geval.
Bij de ingang van park Molenwijk hangt het hele jaar een waarschuwingsbordje dat in het Leijsenven mogelijk blauwalg voorkomt. Dat was gisteren nog niet het geval. Foto: Rens van den Elsen.

ALLEEN CONTROLE OP ZWEMWATER

Blauwalg in Boxtel? Check vooral de bordjes!


RENS VAN DEN ELSEN

Als de temperatuur stijgt, neemt ook het risico toe van blauwalg in meertjes, vijvers en plassen. Waterschappen houden over het algemeen bij op welke locaties de bacterie opduikt en plaatsen daar waarschuwingsbordjes bij. In Boxtel is het echter ook aan de inwoners om goed in de gaten te houden of er een groenblauwe drijflaag op het water ligt. Waterschap De Dommel test namelijk alleen zwemplas De Langspier op de ziekmakende alg.

Een interactieve blauwalgkaart, zoals waterschap Brabantse Delta in Breda die op zijn website hanteert, heeft De Dommel niet. In vergelijking met omliggende waterschappen voert De Dommel zelf geen metingen uit als er een melding binnenkomt, mede omdat dit erg arbeidsintensief is. Waar het geen zwemwater betreft, zijn zogeheten gebiedsbeheerders (veelal de gemeente) aan zet om borden te plaatsen als zij blauwalg constateren. ,,Wij melden het alleen op onze website als er botulisme wordt aangetroffen", zo meldt een woordvoerder van het in Boxtel gevestigde waterschap. Wel is er overleg met de gebiedsbeheerders als er een vermoeden bestaat dat de bacterie aanwezig is. 

LANGSPIER

Recreatieplas De Langspier wordt regelmatig gecontroleerd op de in warm water goed gedijende bacterie. ,,Als daar blauwalg wordt geconstateerd wordt dit vermeld op de website www.zwemwater.nl", aldus de woordvoerder. Ze adviseert alleen in officieel zwemwater te duiken. ,,Omdat wij van ander oppervlaktewater in ons gebied de kwaliteit niet kunnen garanderen." In Boxtel is dat dus De Langspier.

Daarnaast kent de gemeente diverse vijvers en plassen, zoals het Leijsenven in park Molenwijk en de Vorsenpoel in Boxtel-Oost. Daar wordt veel gevist en ook honden springen er bij het uitlaten nog wel eens in het water. Voor zover bekend is er nog geen blauwalg geconstateerd in Boxtel. Wel staan op sommige plekken permanent waarschuwingsbordjes. Een frisse duik maken in een vijver is de komende warme dagen niet aan te raden.

JEUK EN DIARREE

Zwemmen in de cyanobacteriƫn, zoals blauwalg officieel heet, kan ervoor zorgen dat je huid gaat irriteren of gaat jeuken en dat je ogen gaan branden. Inslikken is helemaal onwenselijk. Dat leidt tot misselijkheid, diarree, overgeven en buikkrampen. Na een dag of drie zijn de klachten meestal weer voorbij. Voor honden kan blauwalg dodelijk zijn.