Hans van der Haagen, voorzitter van stichting Kerkconcerten Boxtel, dankt beiaardier Wim Ruitenbeek voor zijn optreden.
Hans van der Haagen, voorzitter van stichting Kerkconcerten Boxtel, dankt beiaardier Wim Ruitenbeek voor zijn optreden. Foto: Nel van Doorn.

CARILLON SPRANKELEND EN TRANSPARANT

Musicus geeft optreden vanaf eenzame hoogte

On the sunny side of the street, een toepasselijker openingsnummer had beiaardier Wim Ruitenbeek uit Nijkerk zondag niet kunnen kiezen voor zijn concert op de beiaard van de Sint-Petrustoren. Vanaf 16.00 uur liet hij op uitnodiging van stichting Kerkconcerten Boxtel de klokken klinken.

Een groepje luisteraars zat comfortabel in de pastorietuin, op stoelen in de schaduw. Op zich een aparte gewaarwording, luisteren naar een concert terwijl de uitvoerder zich op eenzame hoogte bevindt. Met de blikken richting de Sint-Petrustoren en de oren gespitst, hoorde het publiek een mix van chansons, opera, vrolijke swing en klassieke werken.

Hoewel een carillon door de pedalen op het oog wat van een orgel wegheeft, neigt de klank meer naar de piano. Verrassend transparant, vol gebroken akkoorden en snelle loopjes.

HEAVY METAL

Tommy van Doorn, vaste organist en beiaardier in Boxtel, was bij het optreden aanwezig, als toehoorder. Hem wachtte een drukke week. Hij verscheen woensdagavond bij Radio 1 en gaf diezelfde dag een bijzonder concert in Geldrop: metal op een carillon, in combinatie met een elektrische gitaar. ,,Letterlijk heavy metal", aldus Van Doorn.

PARSIFAL

Wie hem op harmonium wil horen spelen, kan vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 augustus terecht in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting bij Nijmegen. Daar doet Van Doorn mee aan een uitvoering van de derde akte van Wagners opera Parsifal, in een bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. De concerten zijn op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur en op zondag om 16.00 uur. Op 19, 20 en 21 augustus is de derde akte van Parsifal eveneens te zien in de Cenakelkerk, op dezelfde tijden. Meer informatie: www.parsifal3.nl.


p Hans van der Haagen, voorzitter van stichting Kerkconcerten Boxtel, dankt beiaardier Wim Ruitenbeek voor zijn optreden. Zijn publiek luisterde aandachtig. Foto: Nel van Doorn.