Een gezellig gesprek tussen twee theaterliefhebbers. Dat is de insteek van de podcasts die Lieke Faber maakt. Onder de naam Theater Freaks praat ze met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie, de liefde voor het toneel en alles wat daarbij komt kijken.
Een gezellig gesprek tussen twee theaterliefhebbers. Dat is de insteek van de podcasts die Lieke Faber maakt. Onder de naam Theater Freaks praat ze met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie, de liefde voor het toneel en alles wat daarbij komt kijken. Foto: Peter de Koning.

LIEKE FABER OVER PULZ-VOORSTELLING 'IS DIT NOU LATER?'

Podcast uit liefde voor amateurtoneel

RENS VAN DEN ELSEN

Theatergroep Pulz! is druk in de voorbereiding voor het stuk 'Is dit nou later?' Om de voorstelling te promoten startte tekstschrijver en regisseur Lieke Faber uit Liempde met een podcast over amateurtoneel: Theater Freaks. Want wat bleek: er zijn podcasts over ontelbare onderwerpen, behalve over kleine producties die in de regio opgevoerd worden. En dus combineert Faber nu haar favoriete hobby's: theater maken en bekijken.

Het idee voor theatergroep Pulz! is heel spontaan ontstaan. Liempdenaar John Zwijnenberg hoorde tijdens zijn vakantie het nummer 'Is dit nu later?' van Stef Bos. Daarin bezingt de Nederlandse singer-songwriter het leven dat je wordt voorgespiegeld als je jong bent en wat daar van overblijft als je later groter bent. Met de gedachte: 'wat is later?' kwam Zwijnenberg op het idee voor een toneelstuk met daarin Nederlandse liedjes verwerkt. 

Hij legde het voor aan Faber, die hij nog kende van de Boxtelse theaterproducties The Sound of Music en Witte Geit. ,,Ik dacht meteen: laten we dit gewoon doen!", geeft Faber aan. ,,Het onderwerp zet je aan tot nadenken over je eigen leven. Want eigenlijk is later gewoon vandaag als morgen er niet meer is. Zou je dan de dingen die je graag wil doen blijven uitstellen?" 

VRAAG

Het verhaal gaat over Jack die al jong van zijn moeder heeft geleerd dat hij een mooie jongen is. Met deze instelling dendert hij door het leven heen en het publiek wordt daarin meegenomen. Iedere keer neemt het leven van Jack weer een andere wending, waardoor hij zelf, maar ook het publiek zichzelf de vraag stelt: wanneer is dat, ‘later’?

Faber schreef de teksten voor het stuk en zocht samen met Zwijnenberg de liedjes uit. Producer Dave Hanhart verzorgt daarvan de arrangementen. Faber: ,,De nummers moesten gaan over later en belangrijker, naadloos in de monologen passen. Dat was een flinke uitdaging, maar is erg goed gelukt."

VOORSTELLEN

Ondertussen kreeg de theatergroep zelf ook meer vorm en voegden acteurs zich bij het gezelschap. Er wordt inmiddels druk gerepeteerd en tekst ingestudeerd. Faber is naast regisseur ook een van de spelers. En hoewel ze het daar al best druk mee heeft, vond ze toch tijd om een podcast te beginnen. ,,We zijn natuurlijk een nieuwe groep en ik wilde ons en alle acteurs op een leuke manier voorstellen. Ik ging op zoek naar podcasts over amateurtheater om ideeën op te doen en toen bleek dat er over dat onderwerp nog niks te vinden was. Dus ben ik het zelf maar gaan doen", vertelt Faber enthousiast.

MENING

Zo ontstond Theater Freaks dus, net zoals Pulz!, ook spontaan. Iedere uitzending van de podcast kent een aantal terugkerende items. Zo praat Faber over de voortgang van het stuk 'Is dit nou later?', de magie van het toneel en de spanning die er bij optreden en voorbereiden komt kijken. Maar ze gaat ook in gesprek met een gast en ze geeft haar mening over een stuk dat ze heeft gezien. Over dat laatste onderdeel is ze direct voorzichtig: ,,Ik vertel wat ik van een voorstelling vond, soms is dat goed, soms minder. Dat ligt, zeker bij amateurtoneel, soms gevoelig. Maar ik zeg er wel altijd bij: 'het is maar een mening'. Dat is dan ook meteen de titel van de rubriek." 

De gasten met wie Faber in gesprek gaat, variëren van spelers van Pulz! zelf tot toneelspelers uit de regio. Zo zijn onder meer Zwijnenberg, Christian van Zogchel en Kim van Zandbeek te horen, maar praat Faber ook met amateuracteurs Joleen van Rooij uit Liempde en Eric van Overbeek uit Boxtel. ,,Dat leverde verrassend openhartige gesprekken op, waarbij zware onderwerpen zoals de dood en schulden niet uit de weg werden gegaan. Natuurlijk komt ook de liefde voor theater aan bod. Je merkt dan dat een podcast anders is dan een interview. Het is een gesprek tussen twee mensen dat toevallig wordt opgenomen."

SPOTIFY

De podcasts zijn te beluisteren op Spotify. Zoek hiervoor op Theater Freaks. Er staan op dit moment zes afleveringen online. Op vrijdag 7 oktober is de première van 'Is dit nou later?' in Podium Boxtel. Een maand later, op vrijdag 4 november, staat de voorstelling ook op de planken in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk. 

Het is overigens niet zo dat Pulz! Ieder jaar met een voorstelling komt. Faber: ,,'Is dit nou later?' ontstond geleidelijk, wie weet wat er nog meer op ons pad komt." 

Kaarten voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.theaterpulz.nl.


p Een goed gesprek tussen twee theaterliefhebbers. Dat is de insteek van de podcasts die Lieke Faber maakt. Onder de naam Theater Freaks praat ze met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie 'Is dit nou later?', de liefde voor toneel en alles wat daarbij komt kijken. Foto: Peter de Koning.