Het karakteristieke dak van het epicentrum van de lokale democratie, een 'beukenblad met nerven'.
Het karakteristieke dak van het epicentrum van de lokale democratie, een 'beukenblad met nerven'. Foto's: Piet van Oers| Beeldbank Boxtel.

25 JAAR GELEDEN: BOUWSTART OPVALLENDE EN EIGENTIJDSE RAADZAAL BOXTEL

Epicentrum van democratie in de vorm van 'n beukenblad

JAN HERMENS

De Boxtelse raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat oogt als het vlaggenschip van het gemeentehuis. Hier vallen dan ook koersbepalende beslissingen en wordt van tijd tot tijd stevig gedebatteerd. Althans, die mogelijkheid is er. De bouw van het epicentrum van de lokale democratie, de glazen 'kooi' voor vergadertijgers, begon 25 jaar geleden, in 1997. Half juni 1998 was de opening, een paar maanden later dan gepland.

Architect Cees Dam, onder meer bekend als medeontwerper van de Stopera in zijn woonplaats Amsterdam, werd ingeschakeld om de Boxtelse raadzaal te tekenen. Hij liet zich inspireren door een beukenblad, waarbij de dakspanten met een beetje fantasie de nerven verbeelden. ,,Ik heb aan een eikenblad gedacht, maar dat was te moeilijk", aldus Dam.

UITBREIDING

De bouw van de eigentijdse vergaderruimte voor volksvertegenwoordigers maakte deel uit van een flinke uitbreiding van het gemeentehuis. Gaat de huidige raadzaal al 24 jaar mee, de vorige bleek na twaalf jaar al niet meer te voldoen. In 1984 was een grootscheepse verbouwing van het Boxtelse gemeentehuis afgerond en nog voor de eeuwwisseling waren er alweer metselaars en timmerlieden aan het werk.

De realisatie van de nieuwe raadzaal begon in 1997. In augustus van dat jaar vermeldde Brabants Centrum dat de grond bouwrijp was gemaakt. Circa zeven maanden zou de klus duren. Die schatting bleek te optimistisch.

HOOGSTE PUNT

Toen op maandag 8 december het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw gevierd werd, zei toenmalig burgemeester Jan van Homelen nog: ,,Als alles echt meezit, kan de raadsvergadering van 14 april in de nieuwe raadzaal gehouden worden." De burgervader had vlak voor hij die wens uitsprak met uitvoerder Harrie Brands van bouwbedrijf Van der Pas de nationale driekleur in top gehesen. Zijn hoop bleek ijdel, er waren nog twee maanden meer nodig voor Van Homelen de raadzaal feestelijk mocht openen.

In 1998 vonden gemeenteraadsverkiezingen plaats, maar de bouw was in maart nog niet gereed. De volksvertegenwoordiging die de start van de werkzaamheden meemaakte, keerde dus niet in dezelfde samenstelling terug in de gloednieuwe raadzaal. 

Terwijl er aan hun onderkomen werd gewerkt, lagen de bestuurlijke taken uiteraard niet stil. Daar was een oplossing voor: de fracties waren welkom in in het destijds nieuwe Waterschapshuis aan de Bosscheweg. Dat pand bood ruimte genoeg voor gemeenteraadsvergaderingen.

Volgens architect Dam zat Boxtel overigens voor een dubbeltje op de eerste rang: ,,Voor zo weinig geld zie je nergens in Brabant zo'n mooie raadzaal. Zelfs in Den Bosch krijgen ze dat niet klaar."

In deze tijd zou de circa 8,2 miljoen gulden die de complete vernieuwbouw van het gemeentehuis kostte, inderdaad een bescheiden bedrag geweest zijn. Toch ging er in Boxtel de nodige discussie vooraf aan de hele operatie. Ze ging door, maar bij de opening van de raadzaal bleven SP'ers Willem van Meurs en Rob Roelofs weg uit protest tegen de hoge kosten. Zij vonden dat het project wel twee miljoen gulden goedkoper had kunnen zijn.

BORSTBEELD

Half januari 1998 waren de bouwvakkers zover gevorderd dat het karakteristieke dak geplaatst kon worden. Een half jaar later brak het grote moment aan: de opening van het gloednieuwe vergaderpaleis op 17 juni 1998. Daarvoor kwam commissaris van de koningin Frank Houben speciaal naar Boxtel. Hij onthulde onder andere samen met Gerard Hexspoor, voorzitter van de Boxtelse werkgevers, een borstbeeld van Beatrix, toen nog vorstin. Het kunstwerk was een geschenk van werkgeversorganisatie WEB. 

VERLICHTING

Het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris bracht een vendelgroet en ook reus Jas de Keistamper, symbool van Boxtelse daadkracht, was van de partij. Hij toonde zich verheugd over de natuurstenen bekleding van de buitenmuren. De commissaris van de koningin roemde de creatie van Dam. Hij sprak lovende woorden tot gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders: ,,De verlichting laat zien welke weg u bent ingeslagen. De nieuwe ideeën worden duizendvoudig weerspiegeld in de ramen."

Toenmalig burgemeester Jan van Homelen (links) en architect Cees Dam bekijken in december 1997 de vorderingen van de bouw.
Het karakteristieke interieur van de raadzaal.
De raadzaal in volle glorie. Gildebroeders uit Boxtel en Liempde brengen een vendelgroet bij de opening.
Commissaris van de Koningin Frank Houben (links) en voorzitter Gerard Hexspoor van de Boxtelse werkgevers onthullen een borstbeeld van Beatrix.