Burgemeester Ronald van Meygaarden is tevreden over de wijze waarop de opvang van Oekraïners tot op heden verloopt, maar heeft ook zorgen over huisvesting van meer vluchtelingen.
Burgemeester Ronald van Meygaarden is tevreden over de wijze waarop de opvang van Oekraïners tot op heden verloopt, maar heeft ook zorgen over huisvesting van meer vluchtelingen. Foto: Albert Stolwijk, 2020.

Merendeel Oekraïners in Boxtel vindt een baan

Algemeen

Van de circa vijftig volwassen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne die de gemeente Boxtel huisvest, heeft het merendeel inmiddels werk. En voor de ongeveer twintig jeugdigen, in leeftijd variërend van twee tot zeventien jaar, is na de zomervakantie onderwijs of kinderopvang geregeld. Dat meldt burgemeester Ronald van Meygaarden. Hij verwacht dat het aantal komende maanden met zeker vijftig Oekraïners toeneemt en blijft daarom onverdroten op zoek naar tijdelijke huisvestingslocaties.

Van Meygaarden is te spreken over hoe de wijze waarop de opvang verloopt, prijst de gastvrijheid van zijn inwoners en de behulpzaamheid van lokale vrijwilligers: ,,In mijn ogen verloopt het hier soepeler dan op menig andere plek in het land.” 

Dat nagenoeg alle volwassenen een baan hebben gevonden, stemt de burgemeester tot tevredenheid. ,,En in september start op basisschool De Beemden een taalklasje voor de kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Jeugd in de middelbareschoolleeftijd gaat naar de Bossche Vakschool, voor peuters en kleuters is na de zomervakantie kinderopvang beschikbaar.”