De modder vliegt in het rond als Kay Karssemakers een sprong maakt.
De modder vliegt in het rond als Kay Karssemakers een sprong maakt. Foto: Ray Archer Photography.

BOXTELSE MOTORCROSSER RIJDT BESTE RACE TOT NU TOE


Kay Karssemakers achtste in Indonesië

Motorcrosser Kay Karssemakers reed zondag zijn beste race tot nu toe in het wereldkampioenschap MX2 dat een hele reeks wedstrijden beslaat. Hij deed mee aan de grand prix van Samota-Sumbawa in Indonesië. De achttienjarige Boxtelaar werd negende en zesde in de manches en achtste in het dagklassement. Hij pakte 27 grand prix-punten.

Onverwacht kreeg de rijder begin vorige week de mogelijkheid om met het Hitachi KTM fuelled by Milwaukee-team af te reizen naar Indonesië. Aanvankelijk zou hij namelijk in zijn eerste seizoen in het wereldkampioenschap MX2 enkel deelnemen aan de Europese wedstrijden. 

Vrijdag arriveerde de Boxtelaar op het circuit. Hij verkende de baan en nam deel aan een rijderspresentatie. De volgende dag stond in het teken van trainingen en de kwalificatierace. Daarin eindigde hij als achtste, een prima uitgangspositie voor zondag.

STARTHEK

In de eerste manche kwam de crosser niet goed weg, hij reageerde net te laat op het vallen van het starthek. De Boxtelaar trok echter flink door en bezette vanaf de eerste ronde alsnog de achtste plaats. In ronde elf maakte hij echter een foutje waardoor hij even buiten de baan belandde en een plek terugzakte. Hoewel Karssemakers zich prima herpakte, bleek het gat met de deelnemers voor hem te groot om nog een plaats in te lopen.

Gemotiveerd stond de Hitachi-KTM rijder later op de middag achter het starthek voor de tweede manche. Ditmaal was zijn reactie op het vallen van het starthek veel beter. De motorcrosser begon sterk op een vijfde plaats aan de wedstrijd en had gelijk een goed tempo in handen. In de eerste paar ronden hield hij aansluiting met de deelnemers voor hem, maar naarmate de wedstrijd vorderde moest de Boxtelaar toch wat tijd toegeven. Hij werd terugverwezen naar de zesde plaats en hield die vast tot de finish.

Karssemakers is wederom een hele ervaring rijker en kan terugkijken op een positief, indrukwekkend en vooral leerzaam weekend. In de tussenstand van het wereldkampioenschap MX2 is hij inmiddels opgeklommen naar een vijftiende plaats. Over twee weken staat er een wedstrijd om het Brits Kampioenschap MX2 op het programma. Het weekend daarna gaat het WK verder in Tsjechië tijdens de GP in Loket.


q De modder vliegt in het rond als Kay Karssemakers een sprong maakt. Hij reed voor het eerst een MX2-wedstrijd buiten Europa, en met succes.. Foto: Ray Archer photography.