De wacht- en losplaats voor varkens op het terrein van slachterij Vion is een overkapte open plek met ventilatoren die in hete periodes voor verkoeling van de dieren kunnen zorgen.
De wacht- en losplaats voor varkens op het terrein van slachterij Vion is een overkapte open plek met ventilatoren die in hete periodes voor verkoeling van de dieren kunnen zorgen. Foto: Bas van den Biggelaar.

COLLEGE SCHUIFT IDEE PVDA-GL TERZIJDE

Gesloten omgeving Vion hoeft niet voor B en W

PÅL JANSEN

De suggestie van PvdA-GroenLinks om de gehele cyclus van Vion in een gesloten omgeving te zetten, zoals men dat ook bij varkensstallen tegenkomt, is niet aan de orde. Dit antwoordt het college van B en W op vragen van de oppositiepartij, die overigens al ruim een jaar geleden zijn gesteld.

De groene sociaaldemocraten opperden het idee in mei vorig jaar toen zij de vergunningen omtrent Vion aan de kaak stelden. Die gingen onder meer in op het afvalwater in de buffertanks dat destijds toch niet 'relatief schoon' bleek. Dat werd overigens al een jaar geleden bekend gemaakt.

In die vragen opperde de partij ook om af te dwingen dat de wacht-, los- en wasplaats in een dichte omgeving geplaatst zouden worden. Enkele jaren terug heeft Vion op die locatie een overkapping geplaatst met ventilatoren, maar die is dus open. PvdA-GroenLinks geeft aan dat de varkens ook op de vloeren van de vrachtwagens poepen en plassen en daardoor stank en stikstofuitstoot veroorzaken. De politici maakten de vergelijking met een gesloten varkensstal. ,,Daarin geschiedt de afvoer van poep en urine via een volledig gesloten systeem volgens strenge regels."

Omdat hetzelfde proces op de wacht-, los- en wasplaats van Vion plaatsvindt, opperde de fractie om het ook als zodanig te behandelen in de vergunningsaanpak. Het college begrijpt die wens van de politieke partij. Maar naast dat de varkens er slechts een korte periode verblijven, voldoet Vion volgens B en W aan zowel het landelijke als provinciale geurbeleid. 

Vorig jaar zetten Vion en Hydrobusiness aanvragen voor de zogeheten revisie- en omgevingsvergunning in gang. Daarbij worden oude vergunningen opnieuw tegen het licht gehouden. Voor de oppositiepartij was dat destijds aanleiding om eens kritisch naar de documenten te kijken.


q De wacht- en losplaats voor varkens op het terrein van slachterij Vion is een overkapte open plek met ventilatoren die voor verkoeling van de dieren kunnen zorgen. Foto: Bas van den Biggelaar.