Expositie Stopera Amsterdam met aandacht voor De Kleine Aarde.
Expositie Stopera Amsterdam met aandacht voor De Kleine Aarde. Foto: Jan Juffermans.

Aandacht voor Kleine Aarde in Amsterdam

Een activistisch tijdlandschap gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek in Amsterdam. Wat dat met Boxtel te maken heeft? Nou, de expositie in de Stopera, het complex voor stadhuis en opera, heeft ook aandacht voor De Kleine Aarde.

De expositie roept vragen op over impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis. Verschillende sociale ontwikkelingen uit verleden en heden worden hierin belicht, waaronder De Kleine Aarde van het jaar 1973. Volgens de kunstenares zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.

Hagenbeek ziet dat duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem vaak ontstaan vanuit het collectief van mensen. Oftewel als 'meent', de traditie waaruit ook gemeentes en waterschappen ooit ontstonden. Om deze burgerbeweging een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek een vlag, geïnspireerd op een oud geuzendundoek. Deze laat het ‘rimpel-effect’ zien: hoe een kleine verandering een hele reeks van gebeurtenissen en een grote maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Het werk van Hagenbeek in het Amsterdamse Stadhuis (Amstel 1) is tot en met 19 juli nog te zien. De entree ligt aan het Waterlooplein.

Het deel van de expositie door kunstenares Natascha Hagenbeek over De Kleine Aarde in de Amsterdamse Stopera.