De prijswinnaars van het Tourspel Liempde 2021 poseren met Koen de Kort (midden), de organisatoren en kastelein Ton van Alphen voor café De Durpsherberg.
De prijswinnaars van het Tourspel Liempde 2021 poseren met Koen de Kort (midden), de organisatoren en kastelein Ton van Alphen voor café De Durpsherberg. Foto's: Peter de Koning.

KOEN DE KORT GEEFT FIETSCLINIC AAN PRIJSWINNARS TOURSPEL 2021

‘Nu weet ik het zeker, ik heb een enorm wielertalent’

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort (39) heeft zaterdagmiddag in Liempde een wielerclinic gehouden voor prijswinnaars van het Tourspel Liempde in 2021. De wielrenner, die zijn carrière vorig seizoen beëindigde, is ambassadeur van het spel dat dit jaar voor de elfde keer wordt gehouden en deelnemers laat raden welke Tour de France-renners goed presteren. Na een boeiend wielercollege koerste De Kort met zijn peloton door de Meierij. ,,Roep maar als het te hard gaat!”

Geen Mathieu, Wout en Bouke vandaag in Liempde. Ook Primož en Tadej zijn in geen velden of wegen te bekennen. Nee, ditmaal melden Anton, Erik, Franco, Frans, Jan, Jeroen, John, Nick, Piet, Pieter en Willem zich aan de start. Het tiental - Jan kan om medische redenen niet meefietsen - is goed voorbereid op de clinic met De Kort, die zeventien grote rondes uitreed en achtmaal het finishdoek op de Avenue des Champs-Élysées passeerde.

De clinic heeft even op zich laten wachten, niet op de laatste plaats omdat De Kort exact een jaar geleden ernstig gewond raakte bij een ongeval in de Pyreneeën en drie vingers verloor. ,,Mijn carrière bevond zich al in een eindfase en na het ongeluk heb ik mijn fiets definitief aan de wilgen gehangen”, blikte de in Liempde opgegroeide wielrenner terug. Toen stond al vast dat hij verbonden zou blijven aan Trek-Segafredo.

AERODYNAMICA

Tijdens het wielercollege vertelt De Kort uitgebreid over zijn baan als team support manager. ,,Ik ben de schakel tussen de ploeg en de fietsenfabriek en houd me bezig met het testen van innovatieve frames, wielen en helmen en de aerodynamica van fietskleding. Je vindt me regelmatig in de windtunnel”, lacht hij. ,,Ik was nauw betrokken bij het werelduurrecord van Ellen van Dijk, die ook bij Trek fietst.”

De Kort geeft aan dat hij de actieve wielersport niet mist. ,,Ik voel me bevrijd van de dagelijkse stress en de hectiek in het peloton. Ook hoef ik me niet meer druk te maken over de vraag of ik fit genoeg ben. Ik merkte steeds vaker dat de jaren gingen tellen.”

WIELERVIRUS

De wielrenners luisteren geboeid als De Kort zijn carrière schetst. Hij vertelt hoe hij in 1996 werd gegrepen door het wielervirus omdat de Tour de France door Liempde reed. Hij is openhartig over zijn niet altijd plezante verblijf bij Liberty-Seguros en Astana, waar dopingschandalen voor ophef zorgden. ,,Gelukkig ben ik de dopingdans ontsprongen”, zegt hij.

Het mooiste moment uit zijn carrière vindt De Kort de etappezege van ploegmaat Marcel Kittel op de Champs-Élysées in Parijs. Als lead-out was De Kort de laatste schakel in de fameuze sprinttrein van Giant-Shimano. Ook de winst van vriend John Degenkolb in Parijs-Roubaix - de klassieker die de Liempdenaar ooit won als belofterenner - staat hoog genoteerd.

NAAR PARIJS

Als de tien wielrenners zich met De Kort op het zadel hijsen en een tocht door de Meierij rijden, blijft de Liempdenaar vertellen. Beurtelings rijden ze op kop en voelen ze zich even een heuse Tour de France-wielrenner. ,,Fantastisch om mee te doen”, straalt Jeroen van der Ven uit Eindhoven. ,,Ik groeide op in de straat waar Koen woonde en volg hem al jaren. We hebben hem vaak gehuldigd en ik ben met vrienden zelfs een keer naar Parijs gegaan om hem op de Champs-Élysées aan te moedigen.”

Na 38,8 kilometer stevig koersen, keert het peloton veilig terug bij pleisterplaats De Durpsherberg. Deelnemer Frans zweet peentjes. ,,Ik heb dit jaar nog maar twee keer gefietst”, puft hij. Gekscherend: ,,Maar nu weet ik het zeker, ik heb een enorm talent voor deze sport.” De Kort lacht en geeft en passant een tip aan de deelnemers van het Tourspel. ,,Ik zou inzetten op Mads Pedersen. Onze ploeg zet alles op alles om hem minimaal één dag in het geel te laten rijden.”




Tourspel Liempde steunt dit jaar bewegend leren in De Oversteek. Oud-profrenner Koen de Kort bezocht de basisschool voor een foto met de kinderen en om te raden op welke plek Mathieu van der Poel in de Ronde van Frankrijk zal eindigen. Hij gokt
Koen de Kort aan het woord tijdens een wielercollege voor de prijswinnaars van het Tourspel Liempde.