Tentoonstelling van de Sociëteit Jezus, Maria enJozef, oftewel de zusters JMJ die op Duinendaal waren gevestigd.
Tentoonstelling van de Sociëteit Jezus, Maria enJozef, oftewel de zusters JMJ die op Duinendaal waren gevestigd. Foto: Harrie van den Berg.


DORPSRONDLEIDINGEN BELEEF BOXTEL


Gidsen met wandelaars langs Boxtelse kloosters

De assumptionisten, zusters Jezus, Maria en Jozef (JMJ), witte paters. Congregaties als deze stichtten de voorbije eeuwen tal van kloosters, ook in Boxtel. Dorpsgidsen van Beleef Boxtel doen donderdag 7 juli uit de doeken hoe het dagelijks leven er vroeger uitzag. 

De congregaties hebben met hun scholen en verzorgingshuizen veel betekend voor de Boxtelse samenleving. De gidsen nemen deelnemende wandelaars mee langs de plekken waar ze hebben gestaan. Onderweg vertellen ze meer over het reilen en zeilen binnen de kloostermuren. De lengte van wandeltocht op 7 juli is 2,5 kilometer, hij start om 19.30 uur bij het gemeentehuis op de Markt. 

Daags voor de kloosterroute, woensdag 6 juli, houdt Beleef Boxtel een tocht door park Molenwijk. Dat werd aangelegd speciaal voor het welzijn van Boxtel. Met diverse sportaccommodaties waaronder een heuse wielerbaan en een oefenveld voor het Nederlands voetbalelftal. De lengte van de route is een kilometer. De wandeling begint om 19.30 uur bij de parkeerplaats van Beachclub Lseven, Molenwijk 2.

Aanmelden kan via rondleidingenboxtel@gmail.com of telefonisch 06-22 56 20 01. Deelname kost twee euro per persoon. Op deze wijze zijn ook wandeltochten op andere tijdstippen te boeken. Zo staan in juli nog de volgende routes op de planning: Breukelen (13 juli), Boxtel 1940–1944 (14 juli), Sint-Petrusbasiliek (20 juli), architectuur rond 1900 (21 juli), Binnendommeltjes (27 juli) en Selissen (28 juli). Ze starten telkens om 19.30 uur.

COMPLEET OVERZICHT

In een flyer op www.beleefboxtel.nl is een compleet overzicht van de rondleidingen te vinden.


q Tentoonstelling over de Sociëteit Jezus, Maria en Jozef, oftewel zusters JMJ, gevestigd op Duinendaal. Foto: Harrie van den Berg.