Boxtel werkt aan inhalen minimabeleid

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel wil werk inhalen dat vanwege corona is blijven liggen. Het gaat om klussen op het gebied van bijzondere bijstand en schulddienstverlening.

Boxtel zette tijdens de coronaperiode in eerste instantie in op bestaande dienstverlening aan mensen met een smalle beurs. Daardoor belandde een aantal zaken op het tweede plan. Zo wilde de gemeente werk maken van 'vroeg-signalering'. Gemeenten kunnen sinds 2021 informatie krijgen van partijen waarbij inwoners betaalachterstanden hebben. Zoals de energiemaatschappij of de woningcorporatie. Mocht de gemeente die signalen opvangen, dan kan zij ingrijpen voordat inwoners dieper in de problemen komen. 

Om dit daadkrachtig op te pakken, moeten binnen MijnGemeenteDichtbij, de personeelsorganisatie van Boxtel en Sint-Michielsgestel, medewerkers worden opgeleid. Dat is nog blijven liggen. 

Daarnaast zijn er interne processen die moeten worden aangepakt. Ook aan het verbeteren van invulformulieren voor inwoners die gebruik willen maken van minimabeleid moet nog gewerkt worden.