De Beerze nabij de Logtsebaan. Via het waterstelsel moet er uiteindelijk meer water via de Maas in onder meer deze beek stromen.
De Beerze nabij de Logtsebaan. Via het waterstelsel moet er uiteindelijk meer water via de Maas in onder meer deze beek stromen. Foto: Marc Cleutjens.

Water uit de Maas om droogte te bestrijden

Algemeen

Om de droogte in de regio te bestrijden, wordt er water aangevoerd vanuit de Maas en de kanalen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat. Dat hebben de waterschappen in Zuid-Nederland afgesproken met Rijkswaterstaat.

Vanuit onder meer het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart wordt water uit rivier de Maas het achterland ingelaten zodat sloten en beken niet droogvallen. Ook de grondwatervoorraad moet hiermee worden aangevuld. Volgens de waterschappen en Rijkswaterstaat is dit de enige manier om de regio van voldoende water te blijven voorzien. 

De kanalen spelen daarnaast een belangrijke rol bij hevige stortbuien. Door klimaatverandering zijn er niet alleen langere periodes van droogte, maar komt de regen vaker met bakken tegelijk uit de hemel vallen. In korte tijd moet daardoor op een vlotte wijze water worden afgevoerd. 

De overheidsorganen hebben hun nieuwe akkoord bestendigd in de zogeheten WATAK, een lijst met afspraken tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Dit is een vervolg op een eerdere overeenkomst uit 1994. De nieuwe versie gaat meer uit van samenwerking en de partijen treden samen op als één waterbeheerder. 

Momenteel wordt er aan gewerkt om de toevoer vanuit de Maas via de kanalen mogelijk te maken.