Het intelligente werktuig geflankeerd door eigenaar Bastiaan Oomen. In de twee witte balken zitten in totaal 52 sensoren die dieren detecteren tijdens het maaien.
Het intelligente werktuig geflankeerd door eigenaar Bastiaan Oomen. In de twee witte balken zitten in totaal 52 sensoren die dieren detecteren tijdens het maaien. Foto: Natuurmonumenten.

Reekalfjes Kampina beter beschermd tegen de maaimachine

Algemeen

Het maaiseizoen in het Boxtelse natuurgebied de Kampina moet weer een stukje veiliger worden voor reekalfjes. Daar rijdt sinds kort een intelligente maaimachine rond die dieren detecteert. 

Zodra de sensoren een dier waarnemen, stopt de machine direct. Dit geldt niet alleen als de detectoren reekalfjes waarnemen die zich verborgen houden in het gras, maar ook als die hazen, vogels en zelfs mollen ontdekken. 

Volgens Natuurmonumenten is het de eerste intelligente maaimachine in de Benelux, een Deutz-Fahr voorzien van 52 infrarood- en warmtesensoren. Bovendien rijdt de trekker op ultra lagedrukbanden waarmee er zo min mogelijk bodemdruk ontstaat. 

De minimale maaihoogte is bovendien zeven centimeter, beter voor de hergroei van gewassen maar om insecten en amfibieĆ«n zoveel mogelijk te sparen. 

Het intelligente werktuig is aangeschaft door Bastiaan Oomen uit Oirschot, pachter bij Natuurmonumenten. De biologische ondernemer beheert de natuurgraslanden op en rond de Kampina. Zijn koeien worden bovendien ingezet voor het beheer van de graslanden en de heide.