Groep zeven stapt met behulp van een trapje in de achterbak van Flying Jimmy, een echte legertruck uit de Tweede Wereldoorlog.
Groep zeven stapt met behulp van een trapje in de achterbak van Flying Jimmy, een echte legertruck uit de Tweede Wereldoorlog. Foto: Peter de Koning.

Leerlingen met ronkende zescilinder langs oorlogsherinneringen

Algemeen

,,Laat verstoppertje een spel blijven”. Deze zin behoort tot een gedicht dat Kevin Janssen vanmorgen voordroeg bij het verzetsmonument aan de Hooghemertseweg in Gemonde. De leerling van groep acht van de Sint-Lambertusschool droeg daarmee het monument over aan groep zeven, dat het voor een jaar adopteert. Die klas maakte een rondrit in een echt legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Gemonde heeft zowel een verzets- als een oorlogsmonument. Groep zeven neemt ze het komende jaar allebei onder haar hoede. De klas en Kevin reden langs plekken in het dorp die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Dat zijn er verschillende. De kinderen kregen de afgelopen weken les over de oorlogsjaren en om inzichtelijk te maken wat er zich in hun eigen woonplaats afspeelde, maakten ze de rit. Daarnaast was de excursie natuurlijk ook gewoon een klein avontuur. De leerlingen zitten immers niet elke dag achterin een oude legergroene zescilinder die ook nog een naam heeft: Flying Jimmy. Het voertuig behoort tot de collectie van het plaatselijke Freelandmuseum. Mede-eigenaar van het museum, Michael ten Horn, zat achter het stuur.

ZWEEFVIEG..