GEMEENTE WIL PERSONEEL BEHOUDEN

2,5 mln per jaar extra voor meer ambtenaren

PÅL JANSEN

Boxtel en Sint-Michielsgestel moeten ook de komende jaren dieper in de buidel tasten voor de ambtenaren. Dat is althans het voorstel vanuit MijnGemeenteDichtbij (MGD), de personeelsorganisatie van beide gemeenten. De structurele bijdrage van 2,5 miljoen euro, waarvan Boxtel 1,4 miljoen betaalt, is hard nodig voor meer handjes en hogere loonkosten volgens de twee colleges.

,,Nog niet zo lang geleden was de afdeling ruimtelijke ordening (woningbouw - red.) met zo'n twaalf man voor de helft gevuld", geeft waarnemend MGD-directeur Huug Derksen als voorbeeld. ,,Die zit intussen weer bijna helemaal vol. Dat willen we graag zo houden."

Boxtel en Gestel hebben allebei de vurige wens om meer woningen te bouwen. Zonder extra geld voor de benodigde beleidsmedewerkers én meer gespecialiseerde (dus duurdere) arbeidskrachten worden die bouwopgaven in beide gemeenten er echter niet makkelijker op. En zo geldt dat voor meer wensen en taken.

Bovendien blijft het Rijk de gemeentes ook belasten. Volgens de Gestelse burgemeester Han Looijen, tevens voorzitter van het MGD-bestuur, zijn er vijftien ambtenaren fulltime bezig om de opvang van Oekraïners te regelen. De twee gemeenten moeten samen tweehonderd personen onderdak geven. Looijen: ,,Er is altijd wel iets dat vanuit het Rijk wordt opgelegd. Denk ook aan extra taken tijdens de coronacrisis of de huisvesting van statushouders. Intussen blijft ander werk liggen."

CAO

Dit jaar werd ook een nieuwe cao voor ambtenaren bekrachtigd en de inflatie is momenteel hoog. ,,Op dat soort zaken hebben wij geen invloed", zegt Looijen. Hij geeft aan dat de helft van de extra 2,5 miljoen euro nodig is voor toenemende loonkosten, de rest voor meer mensen.

De budgetwens komt voor Boxtel in tijden van bezuinigen. De komende jaren wordt er voor 3,5 tot 5 miljoen euro gesneden in de kosten. Moet de gemeente straks meer bezuinigen door de extra bijdrage aan MGD? ,,Wat dit voor consequenties heeft, is aan de gemeenteraden", legt de Boxtelse wethouder Fred van Nistelrooij uit, lid van het MGD-bestuur. ,,Zij kunnen op de MGD-begroting in juli hun zienswijze indienen."

Daarmee wacht met name de Boxtelse gemeenteraad een lastige keuze. Die heeft al ingestemd met flinke bezuinigingen. De budgetverhoging voor MGD kan elders pijn doen. Al willen fracties ook dat andere onderwerpen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Zoals nieuwe huizen bouwen...

Voor 2022 werd al 2,5 miljoen euro extra uitgetrokken. Toen dat bekend werd, gaf burgemeester Ronald van Meygaarden ook aan dat er structureel geld bij zou moeten op de MGD-begroting van 40 miljoen euro, waarvan Boxtel 22,3 miljoen voor haar rekening neemt. Op 12 juli kan de gemeenteraad zijn zegje doen. In het najaar hakken de politici de knoop door.