Processierups

Gemeente Boxtel gaat weer Xentari spuiten tegen de (eikenprocessie)rups. Waarom (eikenprocessie) tussen haakjes? Het middel lijkt 'biologisch en natuurlijk', maar doodt alle rupsen die juist nu voedsel vormen voor jonge vogels. Die vogels zijn deel van de oplossing en moeten ons juist helpen met de bestrijding. 

Voor particulieren is het middel daarom verboden, ook al helpt het ook tegen de rupsen van de buxusmot. De kaalgevreten buxus is inmiddels uit onze tuinen verdwenen, maar een gezonde eik is goed bestand tegen de processierups. Zet je in op meer vogelhelpertjes en accepteren we af en toe jeuk, of spuit je al het rupsenleven weg met als gevolg minder vogelhelpertjes? 

Naast vogelhelpertjes zijn er ook sluipwespen en kevers die processierupsen eten. Daarover moet de gemeente als grootste tuinier in Boxtel zich, ondanks de jeuk, achter de oren krabben. Een keer Xentari spuiten is ook minder effectief dan gedacht, omdat de rupsen over een langere periode uit het ei blijken te komen. De (vogel)helpertjes kunnen zich daaraan tegoed doen en nemen zo in aantal toe en zijn deel van de oplossing. 

Xentari bestrijdt weliswaar voor even de symptomen, maar houdt het probleem in stand: bestrijden werkt averechts. De provincie Noord-Brabant is daarom ook gestopt met de bestrijding en overgestapt op beheer van de processierups. Veel gemeenten zoals Son en Breugel gebruiken ook geen Xentari meer. Wanneer volgt onze biodiversiteitsgemeente Boxtel?

        JOOST VAN DER PLUIJM