Een historische foto van De Hobbendonken in aanbouw, medio 1971. Goed te zien is dat de wijk Oost rondom de school nog ontwikkeld moet worden. Op de achtergrond wordt gebouwd aan de woningen van Dommeloord.
Een historische foto van De Hobbendonken in aanbouw, medio 1971. Goed te zien is dat de wijk Oost rondom de school nog ontwikkeld moet worden. Op de achtergrond wordt gebouwd aan de woningen van Dommeloord. Foto: Jan van Oploo | Beeldbank Boxtel.

OUDSTE BASISSCHOOL IN BOXTEL-OOST BESTAAT VIJFTIG JAAR

Hobbendonken bruist in gouden feestweek

MARC CLEUTJENS

‘Fraai, modern, doelmatig maar nu al te klein.’ Zo omschreef Brabants Dagblad op 12 augustus 1971 de opening van De Hobbendonken. De oudste basisschool in Boxtel-Oost die nu 215 leerlingen telt, vierde deze week het - vanwege de pandemie uitgestelde - gouden bestaansjubileum met muziek, spelletjes, zelfgebakken taart en een schoolreis. ,,Het jubileum is dé kans om mensen na twee jaar corona weer op school te ontmoeten”, zegt directeur Leontine van Veghel.

Na een vrolijke spelletjesdag en drukbezochte receptie op vrijdag, opende De Hobbendonken de tweede feestdag maandagochtend met een aubade van muziekschool JooP en een reeks instrumentale workshops. Dinsdag toog de voltallige school naar pretpark Toverland. ,,Voor veel kinderen is het schoolreisje een nieuwe ervaring omdat ze vanwege corona niet eerder aan zo’n trip hebben deelgenomen”, vertelt Van Veghel.

Vandaag werd bij De Hobbendonken een springkussen opgeblazen en kreeg iedereen zelfgebakken taart en koekjes. ,,Wie jarig is trakteert, dus alle kinderen krijgen een strandbal met Hobbendonken-logo”, gaat de directeur verder. ,,Het is fijn om alsnog uit te kunnen pakken en stil te staan bij ons vijftigjarig bestaan. In jubileumjaar 2021 kon dat niet, al hebben we toen wel een uitstapje naar activiteitenboerderij ’t Dommeltje georganiseerd.”

OUDERPARTICIPATIE

Van Veghel is trots op De Hobbendonken, waar ze begin dit schooljaar het stokje overnam van Henk Verhoeven. ,,Nu alle coronabeperkingen zijn opgeheven, organiseren we veel laagdrempelige activiteiten om ouders weer vaker bij school te betrekken. De ouderparticipatie is wat verminderd omdat de school op slot moest. Nu zien we iedereen weer enthousiast terugkeren en onze school omarmen.”

De directeur zegt dat kleinschaligheid de grote kracht van De Hobbendonken is. ,,Op onze school kennen alle leerlingen elkaar”, zegt ze. ,,We staan voor gedegen onderwijs, maar schuwen ook onderwijsvernieuwing niet. Zo voeren we nu de onderwijsmethodiek bewegend leren in omdat we kinderen niet te lang op hun stoel willen laten zitten. Leerdoelen kun je ook bereiken door meer te bewegen, bijvoorbeeld door te tafeljoggen. Wat dat is? Joggend en springend de tafeltjes leren.”

Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Petrus stond in 1966 aan de wieg van de basisschool die pas na de officiële opening haar huidige naam kreeg. In eerste instantie werd gedacht aan een zevenklassige school, medio 1969 viel de keuze op een vooruitstrevend ontwerp van de Tsjechische onderwijsarchitect Jucevicz. De school kreeg vanwege de enorme aanwas van leerlingen twaalf klaslokalen die met zeven patio’s rondom een centrale hal werden gegroepeerd.

In oktober 1970 werd de eerste paal geheid door hoofdonderwijs Jan van Hees van de toenmalige Paulusschool aan de Nieuwstraat. Hij werd geassisteerd door vierdeklassers Ans van Erkelens en Cleem Snijders. De firma W. van de Laar leverde de nieuwbouw in de zomer van 1971 op waarna de officiële opening volgde en 375 leerlingen de school betraden.

RUSTIG VAARWATER

Oud-directeur Henk Verhoeven was zowel vrijdag als maandag even terug op de school waar hij van 1977 tot de zomer van 2021 werkzaam was. ,,Toen ik begon in de zesde klas, gaf ik les aan 38 kinderen. Pas toen de toekomst van de school onzeker werd, daalde het leerlingenaantal”, herinnert hij zich. Plannen om te verkassen naar brede school Wilgenbroek of nieuwbouw te plegen in Munsel/In Goede Aarde strandden na veel politiek geharrewar; nu bevindt De Hobbendonken zich in rustig vaarwater en lonkt een stabiele toekomst.

,,En dat doet me deugd”, straalde Verhoeven, die zijn muzikale kwaliteiten maandagochtend meteen kon inzetten. ,,Ik heb Henk aan het werk gezet”, grapte opvolger Van Veghel over de gitaar- en ukelelelessen die haar voorganger spontaan voor zijn rekening nam. ,,Ik vind het fijn om even terug te zijn. Weet je wat me meteen opviel toen ik binnenstapte? Iedereen lacht en heeft plezier. Hét bewijs dat de sfeer op De Hobbendonken geweldig is.”


pp Een historische foto van De Hobbendonken in aanbouw, medio 1971. Goed te zien is dat de wijk Oost rondom de school nog ontwikkeld moet worden. Foto: Jan van Oploo, Beeldbank Boxtel.

Alle leerlingen van De Hobbendonken deden maandag mee aan muzikale workshops, zoals drummen op fitnessballen.
Leontine van Veghel is sinds 1 september 2021 directeur van basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost.
Alle leerlingen van De Hobbendonken deden maandag mee aan muzikale workshops, zoals drummen op fitnessballen.
Alle leerlingen van De Hobbendonken deden maandag mee aan muzikale workshops, zoals drummen op fitnessballen.
Alle leerlingen van De Hobbendonken deden maandag mee aan muzikale workshops, zoals drummen op fitnessballen.