Muzikant Jos Oerlemans (links) uit Liempde tijdens het opnemen van zijn laatste videoclip.
Muzikant Jos Oerlemans (links) uit Liempde tijdens het opnemen van zijn laatste videoclip. Foto: Richard Smits.

'MUZIEK BELEEFBAAR VOOR DOVEN'


Liempdse muzikant maakt videoclip met gebarentaal

De dove zanger en oud-Liempdenaar Jos Oerlemans heeft recent zijn nieuwste nummer Je weet wel beter gelanceerd. Bijzonder aan de videoclip: de Nederlandstalige tekst inclusief klanken worden uitgebeeld in gebarentaal en expressie door zogeheten 'signdancers'.

De inmiddels in Den Bosch woonachtige Oerlemans had als kind progressief gehoorverlies. Daardoor is hij sinds zijn 25e doof. In zijn jeugdjaren was de artiest al een fervent muziekliefhebber die zelf ook gitaar speelde. Hij is al jaren bekend met signdancen. ,,Al in 2005 werkte ik samen met Festival Mundial uit Tilburg en Stichting Skyway aan optredens van bekende artiesten met gebarentolken. Die vertaalden toen al de teksten naar gebarentaal. En dat niet alleen: muziek is emotie. De tolken beeldden gevoel uit in expressie en dans. Artiesten als Kane, Krezip en Ali B. traden in 2005 en 2006 op met een gebarentolk. Het optreden van die laatste werd een groot succes omdat Nederlandstalige rap hier vertaald werd naar gebarentaal. Voor dove festivalbezoekers was dit een openbaring."

HYBRIDE

Dus het is niet vreemd dat Oerlemans in zijn meest recente videoclip ook signdancing opnam. Daarvoor zijn Marieke Blom en Margreet Joosten ingeschakeld. ,,Via tekst en expressie wordt nu de beleving van muziek geschapen zodat die ook genietbaar wordt voor mensen zonder referentiekader. Zij zijn immers altijd doof geweest", legt Oerlemans uit. Het gaat hier dus niet alleen maar om een vertaling van wat er gezongen wordt. ,,Het is een echte performance. Oftewel een hybride vorm van muziek die een aanvulling kan worden op het bestaande muzieklandschap."

IMPLANTAAT

De signdancers zijn doof, maar kunnen toch nog enigszins horen dankzij een cochleaire implantaat (CI). Net als Oerlemans die het deels inwendige gehoorapparaat na een operatie in 2009 heeft gekregen. ,,Daarna was muziek beleven met een heel andere, zij het mindere, geluidservaring weer mogelijk", aldus de Liempdse muziekliefhebber die hierover ook schrijft op zijn blog: josoerlemans.blogspot.com.

Je weet wel beter staat op het Youtube-kanaal van Jos Oerlemans: www.youtube.com/user/citadel65. Ook is het liedje te beluisteren op Spotify, iTunes en Deezer.