Een passant kijkt naar de leus '20.000 varkens per dag', verwijzend naar de dagelijkse slachtproductie van Vion op bedrijventerrein Ladonk.
Een passant kijkt naar de leus '20.000 varkens per dag', verwijzend naar de dagelijkse slachtproductie van Vion op bedrijventerrein Ladonk. Foto: Remco Rooijakkers.

Spijt om krijt voor kerkbestuur te laat

Algemeen

Het krijten rondom de Sint-Petrusbasiliek op zaterdag vond de actiegroep Sluit Vion achteraf gezien zelf ook ongepast. Er zou namelijk nog een uitvaart plaatsvinden. Dat de demonstranten afgelopen week gingen kijken of ze nog konden helpen met schrobben, was vergeefs: vrijwilligers hadden het gros al schoongemaakt. De spijtbetuiging is voor de Heilig Hartparochie bovendien te laat: er is aangifte gedaan. 

Het kerkbestuur was ontstemd door de krijtactie. Zondagochtend hebben parochievrijwilligers al de meeste ‘versierselen’ bij de kerk weggepoetst; die dag deed namelijk een groep kinderen de eerste communie. Frans van den Berk, in het parochiebestuur verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen, meldde maandag aan de redactie van deze krant dat hij de actie ‘zeer ongepast’ vond en aangifte bij de politie zou doen.  

EXCUSES

De protestgroep erkent in een reactie op de aangifte dat ze bij de basiliek te ver is gegaan. ,,Onze oprechte excuses aan alle inwoners van Boxtel hiervoor”, stelt een woordvoerder van Sluit Vion. Zij geeft toe dat de demonstranten met name bij de kerk te ver gingen, maar de groep staat nog wel achter de actie zelf. 

,..