Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Koppelmans Advocatuur & Mediation

“Ik geef mensen toekomstperspectief”

Als kind al wist Marlijn Koppelmans de Goeij uit Liempde dat ze ‘later als ze groot was’ mensen wilde helpen. Destijds nog met het idee om dat te doen als chirurg of rechter. Uiteindelijk werd ze echter advocaat. Met haar praktijk Koppelmans Advocatuur & Mediation gevestigd aan de Rechterstraat 49B in Boxtel geeft ze, zoals ze dat zelf verwoord, mensen in een kwetsbare situatie weer toekomstperspectief en licht aan het einde van de tunnel.

BOXTEL - Twaalf jaar geleden streek Marlijn Koppelmans de Goeij met haar echtgenoot neer in Liempde. Het bevalt hen er uitstekend. “Het verenigingsgevoel is groot en iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. Ook als je er niet geboren bent wordt je opgenomen in de gemeenschap. Ik tennis/padel bij TV De Peppelieren en ben net als onze dochter aangesloten bij Hockeyclub Liempde. Zij is een echte Liempdse. Ze werd er namelijk bijna 11 jaar geleden geboren. Liempde is een actieve plaats. Er gebeurt veel waar we geregeld een keer bij aansluiten”, vertelt Marlijn opgewekt. Naast al het genoemde is ze lid van de Ondernemers Vereniging Liempde (OVL) en Verenigde Ondernemers Contacten (VOC) Boxtel. Marlijn draagt graag haar steentje bij aan de gemeenschap. “Als ondernemer ben ik sponsor van TV De Peppelieren. Verder steun ik bij tijd en wijle andere lokale evenementen en activiteiten die mijn pad kruisen en waar ik een goed gevoel bij heb.”

De toga past mij goed

In 1995 ging Marlijn rechten studeren. Iets wat eigenlijk op de basisschool al een uitgemaakte zaak was. Ze lacht: “Ik riep als kind al dat ik mensen wilde helpen als rechter of chirurg. Omdat ik geen bèta student was viel chirurg worden af.” Daarmee was ze nog geen advocaat. In haar universitaire studie was geen stage opgenomen. Omdat ze zich afvroeg of een toga een goed passende outfit zou zijn en het vak in de praktijk wilde proeven zocht en vond ze bij een gerenommeerd advocatenkantoor zelf een stageadres. Na enkele maanden werd ze er terwijl ze ook nog studeerde een dag per week aangenomen als juridisch medewerker. Ze hielp er met stukken maken, zaken uitzoeken en al doende leerde ze het werk als advocaat kennen.

In 2000 studeerde ze succesvol af. Vervolgens werd ze door het advocatenkantoor gevraagd om de opleiding tot advocaat te volgen. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. “Je wordt dan advocaat-stagiaire en direct ingeschreven op het tableau. Binnen drie jaar wordt je onder supervisie van een patroon opgeleid tot advocaat. Je krijgt ook meteen je eigen cliënten ”, meld ze. De opleiding wordt verzorgd door de orde van advocaten. “Het kantoor was breed georiënteerd. We deden familie-, arbeids-, ondernemers-, faillissement- en strafrecht. Ik heb zodoende veel facetten van het vak leren kennen. Na drie jaar mocht het woord stagiaire geschrapt worden en was ik advocaat. Aansluitend mag je ook je eigen kantoor starten”, legt Marlijn uit.

Omdat je mensen bijstaat in een moeilijke situatie in hun leven sprak familierecht en destijds ook arbeidsrecht haar het meeste aan. Dusdanig dat ze zich in 2007 specialiseerde in Personen en Familierecht en zich aansloot bij de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators. Via hen specialiseerde zij zich een jaar later tot advocaat- scheidingsmediator. Arbeidsrecht verdween uiteindelijk steeds meer op de achtergrond.

Nadat ze maar liefst 16 jaar bij een kantoor werkte en daar proceservaring opdeed in onder andere echtscheidings- en verdelingszaken, alimentatiekwesties en gezag- en zorgregelingsprocedures, sprong ze zes jaar geleden met veel plezier in het diepe en begon Koppelmans Advocatuur & Mediation in Boxtel. Marlijn is eerlijk: “Ik vond het heel spannend, want ik moest me meer nog dan voorheen bewijzen”, blikt ze terug. 

Inmiddels heeft ze een goed lopende praktijk en is ze ook nog actief als Piket mediator. “Dat is indien er in het geval van een scheiding bij de rechtbank met spoed een geschil wordt voorgelegd. Dan ben ik er om nog voor de rechter uitspraak doet, te bekijken of het mogelijk is om na de zitting met beide partijen rond de tafel te gaan en voor iedereen een goede oplossing te vinden. Ik heb de stukken vooraf niet gezien en sta er altijd blanco in. Vanaf het begin van een geschil heb ik een andere rol en ben ik even géén advocaat of mediator”, legt ze uit. 

toekomstperspectief bieden

Ook is Marlijn bijzondere curator bij de rechtbank. “Dat wil zeggen dat ik de rechter adviseer bij afstammingszaken. Soms is er bijvoorbeeld na de geboorte van een kind geen vader in beeld en meld deze zich na een paar jaar omdat hij graag contact wil. Hij kan dan aan de rechter vragen om het kind te erkennen. Tot dat moment heeft het kind formeel geen vader. Het erkennen ervan is een eerste stap waarna er anders gekeken wordt naar een omgangsregeling. In een dergelijk geval wordt een bijzonder curator benoemd die met partijen gaat praten. Uiteindelijk beoordeel ik wat in het belang van het kind is en breng advies uit aan de rechter.” Uiteraard is dit slechts een voorbeeld uit allerlei zaken.

Marlijn heeft nog geen moment spijt van de keuze van haar werk en dat ze uiteindelijk voor zichzelf begon. "Ik geef mensen op een kwetsbaar moment toekomstperspectief en laat hen licht zien aan het einde van de tunnel”, stelt ze tevreden vast. Dan resoluut: "Je kunt niet altijd voorkomen dat er strijd ontstaat maar ik gooi nooit met modder, stel me als advocaat altijd neutraal op en probeer ook met de andere partij het gesprek aan te gaan.” www.koppelmansadvocatuur.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding