Afbeelding
Foto: Paul Melis

115 jaar innoveren en ontwikkelen

De Angelaschool eXperience

"Wij zijn van de Heilige driehoek de laatste die over is”, lacht directeur-bestuurder Jos Korsten van de Angelaschool aan de Baroniestraat 41 in Boxtel. Daarmee refereert hij aan de tegenover de schoolliggende Heilig Hart kerk en het voormalig Ursula klooster. Hoewel inmiddels bijna 115 jaar oud en heel veel onderwijsontwikkelingen verder is de Angelaschool kerngezond met circa 500 leerlingen, een tiptop onderhouden fris, licht en kleurrijk gebouw en een aantal bijzondere lopende, nog in ontwikkeling zijnde en nog niet zo lang afgeronde ‘des Angela's' projecten

De Angelaschool is al vanaf 1908 een vertrouwd en beeldbepalend gezicht aan de Baroniestraat. Je had hier de kerk, het klooster en de school. Wij zijn van die Heilige driehoek de laatste die over is”, lacht directeur-bestuurder Jos Korsten. Samen met adjunct-directeur en medebestuurder Henriëtte van Amelsvoort geeft hij leiding aan de school. 

Het hoeft geen betoog dat er in verloop van bijna 115 jaar wel het een en ander veranderde. “Het was een school voor meisjes maar uiteraard werd het uiteindelijk een gemengde school. De manier van lesgeven is uiteraard ook met de tijd meegegaan. Lang geleden was de groep het uitgangspunt. Inmiddels wordt er veel meer gekeken naar elk kind individueel en is er onderwijs op maat. Vroeger door één vaste leerkracht. Tegenwoordig zijn er vaak meerdere docenten betrokken bij één leerling of de groep. Dat is vooral fijn, want het maakt dat je met collega’s kunt overleggen over wat het beste is voor een kind. Hoewel er veel individuele aandacht is neemt dat niet weg dat wij de groep ook nog altijd heel belangrijk vinden. Dat geeft namelijk een vertrouwde basis en geborgenheid”, aldus Jos. Hij voegt toe: “En ondanks allerlei veranderingen is in de kern 1 + 1 nog steeds 2. Dat verandert nooit.”

Rust, structuur en duidelijkheid

Op de Angelaschool wordt rust, structuur en duidelijkheid met hoofdletters geschreven. Zaken die volgens de directeur-bestuurder nodig zijn om een fijne en veilige leeromgeving te creëren waar kinderen weten waar ze aan toe zijn. “De helft van onze leerlingen woont buiten de wijk Breukelen. Onze leerlingengemeenschap is heel divers en een afspiegeling van de Boxtelse gemeenschap en van alles en iedereen die hier woont. Dat zorgt ervoor dat leerlingen leren omgaan met verschillen, rekening houden met elkaar en iets voor elkaar overhebben. We hebben circa 500 leerlingen, verdeeld over klassen van gemiddeld 23/24 leerlingen. We zijn groot, maar klein genoeg om ouders te kennen. De lijntjes zijn kort en wij kunnen als 2-koppig bestuur indien nodig snel schakelen en handelen.”

Dát de school ondanks de respectabele leeftijd zo gezond en vitaal is komt doordat altijd meebewogen werd met de tijd en doorontwikkeld is. Daardoor zijn er een aantal lopende maar ook nog in ontwikkeling en nog niet zo lang afgeronde ‘des Angela’s’ projecten. “Circa tien jaar geleden hebben we Angela’s Project opgericht. Het is de naam van een schoolband met oud- en huidige leerlingen. Zij treden op verzoek her en der op. Onder die naam is ook een dansgroep en een koor actief. Van oudsher waren wij als Angelaschool een pionier op gebied van techniek, wetenschap en ruimtevaart. We namen deel aan regionale kennisnetwerken en hieruit werden lesactiviteiten ontwikkeld. Datzelfde geldt voor kunst en cultuur. Ook hierin verdiepten we ons en ontstonden lesactiviteiten.”

Angelas's eXperience

Jos gaat er eens goed voor zitten: “We hebben van alles waar we de afgelopen decennia al mee doende zijn geweest een samenhangend geheel gemaakt en ondergebracht in Angela’s eXperience. Er is een Werkplaats, een Ontdekplek, een Atelier en Studio 41 tot in detail ingericht als speciale themaruimte. Met name de bovenbouw mag hier onderzoekend en ontdekkend leren en vooral kennis maken op diverse fronten. We zijn geen vakopleiding, het is een eXperience. In samenwerking met het Baanderherencollege bouwen, timmeren en zagen leerlingen in de Werkplaats. In de Ontdekplek is het vooral experimenteren met allerlei proefjes en in het Atelier wordt kunst gemaakt. Studio 41 is de plek waar je kunt programmeren, maar ook reportages kunt maken via een green screen en bijvoorbeeld een schoolkrant gemaakt kan worden.” 

Voortdurend ontwikkelen en innoveren

Jos is trots op zijn school. Resoluut stelt hij: “Ook na 115 jaar zijn we nog steeds een hele leuke school waar kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven”, om te concluderen: “Dat komt omdat we voortdurend bezig zijn om ons te ontwikkelen en innoveren. Angela’s eXperience loopt nu, maar we zijn nog niet helemaal klaar. We gaan nóg een laatste ruimte inrichten die het Labyrint gaat heten. Een aparte ruimte voor ‘denkopdrachten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding