Afbeelding
Foto:

Die auto gaat hier echt niet meer weg

Veel respect voor vrijwilligers 

Het door zijn vader opgebouwde weg en waterbouwbedrijf was op het moment van overname best een grote speler in dat vakgebied. Toch volgde Henk zijn hart want: “Ik werd daar niet gelukkig van”, stelt hij simpelweg. Intern waren er echter mensen die dat wel werden en zij namen het met plezier van Henk over. Die had daarmee de handen vrij om 100% de focus te leggen op de al genoemde containerservice en recycling. Hij trapte af met H. Wagenaars Milieu Service Boxtel. Omdat hij echter al snel zijn grenzen wilde verleggen en ook zijn nek buiten Boxtel uit wilde steken werd het in 2001 al veranderd in Milieu Service Brabant. Een bedrijf dat zich inmiddels met recht dé Brabantse afvalinzamelaar mag noemen. Van puin, glas en schroot tot vertrouwelijk papier, groen- maar ook chemisch afval en écht alles wat je kunt bedenken wordt ingezameld en verwerkt.

Het is inmiddels allang niet meer het enige bedrijf binnen en buiten Boxtel van Henk. Naast H. Wagenaars Grond en Bouwstoffen, Milieu Service Brabant is er onder andere ook nog Holland Recycling, Dutch Hardware Trading, Waste Connection, Eco Solutions en Hout Verwerking Nederland

Ecopark Breda en Holland Circulair. Allemaal bedrijven die zich op wat voor manier dan ook bezighouden met inzamelen en recyclen van al wat je kunt bedenken. Van het maken van beton van gerecycled puin tot het verwerken van (gebruikt) hout, witgoed, elektronica. 

Te veel om op te noemen. Het klinkt allemaal groot en veel. Dat is het ook maar meldt Henk direct. "Ik doe dit niet alleen, maar heb dit samen met verschillende partners stapje voor stapje op- en uitgebouwd. Ook mijn vrouw Angelique werkt actief mee.”

Niet allemaal maar veel van de genoemde bedrijven bevinden zich in Boxtel. “Ik woon in Boxtel en voel me een Boxtelnaar”, aldus Henk. De band die hij heeft met de plaats vertaald hij, zowel financieel als materieel, met het steunen van allerlei grote en kleine verenigingen en maatschappelijke organisaties. Soms eenmalig, maar ook structureel. Zijn opa speelde in het 1e van ODC Boxtel en ook Henk jr. speelde er. Het verklaart meteen waarom Milieu Service Brabant er hoofdsponsor is. Ook anderen doen zelden vergeefs een beroep op hem want “Wij dragen álle verenigingen een warm hart toe en hebben veel respect voor vrijwilligers die belangeloos hun tijd steken in het reilen en zeilen van hun club of het op poten zetten van een evenement voor de gemeenschap. Ook maatschappelijke doelen zoals de plaatselijke voedselbank kunnen rekenen op onze steun. Hetzij door het financieren van een advertentie, maar ook door het kosteloos beschikbaar stellen van dranghekken, een unit voor jasopvang bij een evenement of uitlenen van een vuilniswagen voor het ophalen van oud papier. Het kan van alles zijn”, stelt Henk.

Ook in deze is elk van zijn bedrijven op eigen wijze actief. “Bij Holland Circulaire hebben we onlangs nog tien wasmachines en tien drogers gedoneerd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Met Holland Recycling leveren we structureel een bijdrage aan Make a Wish. Dat is een organisatie die wensen vervult van ernstig zieke kinderen. Wij zamelen afgedankte elektronica zoals computers in. Daarbij wijzen we de klant op de mogelijkheid om de restwaarde te doneren aan Make a Wish waarbij ook wij 10% van dat bedrag erbij storten. Bij elkaar opgeteld gaat het dan over serieuze bedragen die we doneren. Zodoende kunnen we jaarlijks meerdere wensen vervullen. Wij zijn een sociaal bedrijf. Aandeelhouders en personeel hebben dezelfde bloedgroep. Anders is er geen plek voor hen bij ons. We hebben weinig verloop dus dat zit wel snor”, aldus Henk tevreden. 

Dat is hij ook over de volgende generatie en zijn beoogd opvolger. Zoon Teun rijdt al dagelijks op een vuilniswagen en volgt daarbij ook nog een studie bedrijfskunde aan de universiteit. Zoals ook zijn vader Henk, opa Tonnie en overgrootvader Henk sr. komt er een moment dat ook Teun zijn eigen draai en sturing mag gaan geven aan wat de generaties voor hem opbouwden. Tot dat moment staat Henk nog met veel plezier zelf (mede) aan het roer. “Hard werken en lol maken. Zo heb ik dat al geleerd bij mijn opa en oma waar de keuken de kantine was waar oma soep maakte en op vrijdag voor iedereen een visje ging halen.” Dan: “Zo heb ik dat meegekregen en dat is belangrijk”, om te constateren: “Ik weet niet beter dan dat een sociale bedrijfsvoering belangrijk is”, om eraan toe te voegen”, en plezier hebben in wat je doet.”

“Dat is mijn trouwauto”

Een sfeervolle en gelijktijdig ook behoorlijk uit de kluiten gewassen vergadertafel met een stapel stoelen eromheen verzameld. Een ingerichte bar annex koffiecorner. Een hele wand met mooi uitvergrote foto’s die de ontwikkeling van het bedrijf weergeven en uiteraard ontbreekt ook de flat screen niet voor het tonen van onder andere filmpjes of andere zaken die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. De grote verrassing in deze is echter de keurig in deze (vergader)ruimte geparkeerde A-Ford uit 1929. “Dat is mijn trouwauto”, lacht Henk Wagenaars van onder andere H. Wagenaars Grond- & Bouwstoffen en Milieu Service Brabant in Boxtel.

BOXTEL - “Hij stond lang elders en uit het zicht geparkeerd maar na de verbouwing van dit kantoorpand kreeg hij hier een prominente plek. Die auto gaat hier echt niet meer weg. Hij staat al een paar jaar stil, maar hij loopt nog en zou aan de zijkant naar buiten gereden kunnen worden”, steekt Henk Wagenaars van wal. Mijn Boxtel is bij genoemde op visite om het over zijn bedrijven te hebben en de verbinding die er is met Boxtel en het bloeiende verenigingsleven. We kunnen echter niet om de mooi gerestaureerde auto heen die in de ruimte opgesteld staat. Henk is de beroerdste niet en wil er best over vertellen. “De auto was van een vriend van mijn opa. In mijn jeugd ging ik daar geregeld samen met hem op visite. Hij was die auto aan het restaureren. Mijn opa stierf onverwachts. Hoewel wat minder ging ik er ook daarna nog wel eens op visite. Uiteindelijk stierf ook die vriend plots. Ik had laten merken dat als ze de auto ooit weg wilde doen ik zeer geïnteresseerd zou zijn, maar dat was op dat moment niet de bedoeling en een lastig onderwerp om te bespreken.”, blikt Henk terug. Dat veranderde toen hij en zijn jeugdliefde Angelique besloten te trouwen. “Toen ben ik nog een keer naar de weduwe gegaan en heb aangegeven dat ik het een eer zou vinden als ik de auto verder mocht restaureren zodat deze dienst kon doen als trouwauto.” Henk krijgt groen licht van de familie en koopt de auto. Tot het moment dat hij met Angelique in het huwelijksbootje zou stappen zat echter niet veel tijd meer. Technisch was de auto in orde, maar voor het overige moest er van alles aan gebeuren. Henk: “De auto was echt pas één dag voor onze bruiloft klaar. Ik weet nog dat mijn vrouw best zenuwachtig was of het allemaal goed zou komen met het vervoer. Dat kwam het echter wel. Nou ja…. niet helemaal. We reden van de kerk naar het gemeentehuis. Daar hielp ik haar uitstappen en zag ik met een schuin oog dat er een beetje groene verf op haar jurk zat”, om lachend te vervolgen: “Ik koos ervoor om dat pas daags na het feest tegen haar te vertellen.” De A-Ford is een vrachtwagentje waarmee in de jaren ’20 onder andere kolen, zand en grind en dergelijke vervoerd werden. Henk houdt van oldtimers en zeker als het materieel betreft uit de branche waarin hij werkzaam is. “Ik heb toevallig onlangs een oude vrachtwagen gekocht uit 1972. Dat was dezelfde auto als waar mijn opa vroeger in reed en ik ook stiekem samen met hem mijn eerste kilometers in maakte. Verder is het ook mijn eigen bouwjaar”, memoreert hij. Henk is vernoemd naar zijn opa en verhaalt met veel liefde over hem. “Mijn opa is heel belangrijk geweest. Niet alleen voor mij, maar ook de rest van de familie en het bedrijf. Hij was de grondlegger.” Dan: “In juni vieren Angelique en ik met onze kinderen, familie, vrienden en alle werknemers ons uitgestelde 25-jarige huwelijksfeest en dat we beiden dit jaar Abraham en Sarah zien.” Henk verheugt zich want: Dat wordt een knalfeest!” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding