Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Wij dragen verenigingen een warm hart toe

"Wij dragen verenigingen een warm hart toe” Henk Wagenaars uit Boxtel is een bevlogen ondernemer die, nét als de generaties voor hem, nooit stil staat, maar altijd vooruitkijkt en een eigen draai gaf én geeft aan de bedrijfsvoering van niet één maar inmiddels meerdere grote bedrijven. En daarbij worden clubs en maatschappelijke organisaties binnen en buiten Boxtel niet uit het oog verloren.

BOXTEL – In 1948 namen zijn opa en oma, Henk en Nelly Wagenaars, het bedrijf over van hun ouders. Het stel begon vanuit de van Hornstraat. “Het 1e bonnenboekje van mijn opa heeft een ereplaatsje hier op kantoor”, zegt Henk Wagenaars. Hij werd vernoemd naar zijn opa en staat te boek als directeur van onder andere H. Wagenaars Grond & Bouwstoffen en Milieu Service Brabant. Het is gelijk slechts een greep want genoemde geeft, samen met compagnon Mark Kuijken, sturing aan meerdere grote bedrijven binnen en buiten Boxtel. Iets waar Henk beslist niet ‘dik’ over doet. Bescheidenheid siert de mens. 

Elke generatie een eigen draai

Opvallend bij de ontwikkeling vanaf de oprichting is dat elke generatie van het familiebedrijf zijn eigen draai eraan gaf én geeft. “Het begon eigenlijk als een transportbedrijf met paard en wagen. Mijn opa en oma namen het na de 2e wereldoorlog tijdens de wederopbouw over van hun ouders. Paard en wagen maakten daarbij plaats voor oude legervrachtwagens die na de oorlog waren blijven staan. Zoetjes aan werd er ook een dragline en shovel (graafmachines red.) aangeschaft en werd het meer en meer een grondverzetbedrijf”, blikt Henk terug.

Zijn vader Tonnie kreeg de liefde voor de zaak met de paplepel in gegoten en had, net als zijn vader,  ondernemen in het DNA. Hij gaf nadat hij het overnam echter wel zijn eigen draai aan de door opa Henk opgebouwde onderneming. “Mijn vader deed eerst de mulo en vervolgens een studie weg en waterbouw. Hij begon als kraanmachinist. Later kwam hij steeds meer op kantoor. Mijn opa was echt de sjouwer en doener in ‘het veld’. Mijn vader was het gezicht van het bedrijf. Iets wat hij zeker werd nadat mijn opa eind jaren ’80 plotseling op 64-jarige leeftijd stierf en mijn vader aan het roer van de onderneming kwam te staan”, blikt Henk terug. De door opa Henk stevig gelegde fundering werd door zoon Tonnie met de schouders eronder en hard werken verder opgebouwd en ontwikkeld. Echter niet meer als grondverzetbedrijf. Uiteindelijk maakte Tonnie er, bijgestaan door zijn vrouw Joke, een zeer succesvol aannemingsbedrijf in weg en waterbouw van. 

In de voetsporen van zijn vader volgde ook Henk jr. een studie weg en waterbouw. Daar werd destijds voor het eerst het vak milieukunde gegeven. Dat was nieuw en in die tijd best bijzonder. Omdat het toen al zijn interesse had nam Henk er dat vak bij. De in het 3e jaar gevolgde stage in Curaçao beviel hem zo goed dat, nadat hij succesvol afstudeerde, wederom daar aan het werk ging. Niet alleen maar met zijn toenmalig vriendin en intussen al 26 jaar echtgenote Angelique aan zijn zijde

Interesse in containerservice en recycling

Henk is een plichtsgetrouw mens. Nadat zijn vader hem thuis nodig had remigreerde hij met Angelique weer naar Boxtel en ging om te beginnen als uitvoerder bij zijn vader aan de slag. Vervolgens doorliep hij intern in een paar jaar alle takken van sport die nodig waren om het bedrijf uiteindelijk over te kunnen nemen. Binnen het bedrijf was er een containerwagen. Dat was op dat moment echter maar bijzaak. Iets wat veranderde nadat Henk in 2000 de zaak overnam. “Ik was toen al een paar jaar bezig om me meer te richten op en verdiepen in de containerservice en recycling. Daar lag mijn interesse en daar zag ik als ondernemer ook echt kansen en mogelijkheden in”, vertelt hij.

Lees verder op pagina...............

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding