De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg moet vanaf de Colenhoef aansluiten op spoorovergang D'Ekker bij buurtschap Tongeren.
De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg moet vanaf de Colenhoef aansluiten op spoorovergang D'Ekker bij buurtschap Tongeren. Foto: Peter de Koning, 2019.

Pleidooi voor archeologie op Kalksheuvel


PÅL JANSEN

Er is een uitgebreid archeologisch onderzoek nodig op een deel van het tracé voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. Althans, dat vindt archeologievereniging Kempen en Peelland, een van 29 partijen die een zienswijze indiende op de bestemmingsplannen voor de nieuwe weg.

Al in 2012 had onderzoeksbureau Arcadis een hoge verwachtingswaarde voor historische vondsten tussen zandpad Akkerstraat en de Kalksheuvel. Als de VLK-weg volgens plan in 2025 wordt aangelegd, doorkruist die het gebiedje. 

In de documenten voor het nieuwe bestemmingsplan stelt Het Archeologie Bureau dat louter proefsleuven nodig zijn. Óf dat een archeoloog aanwezig moet zijn als de graafwerkzaamheden van start gaan. Dat vindt de regionale belangenclub voor bodemvondsten echter veel te mager. Uit sommige boringen zou blijken er resten uit de Bronstijd en de Romeinse tijd zijn te vinden.

Het uitgebreid onderzoek zou enkele weken in beslag kunnen nemen, stelt die archeologievereniging. ,,Het gebied is dermate klein dat een onderzoek nooit lang kan duren." Al is dat niet gezegd: een en ander zal ook afhangen van eventuele vondsten die worden gedaan. 

Pagina 5: 29 zienswijzen tegen VLK-weg.