Gekscherend zegt de vrouw van Jac de Graaf wel eens dat haar man de buurtbus ís. Hij behoorde tot de eerste lichting vrijwilligers van het initiatief in Liempde.
Gekscherend zegt de vrouw van Jac de Graaf wel eens dat haar man de buurtbus ís. Hij behoorde tot de eerste lichting vrijwilligers van het initiatief in Liempde. Foto: Peter de Koning.

JAC DE GRAAF STOPT ALS CHAUFFEUR OP LIEMPDSE BUURTBUS

'Vanuit gevangenis direct naar de kroeg'

PÅL JANSEN

Het is een ruwe schatting, maar de afgelopen negentien jaar moet Jac de Graaf toch zo'n 28.000 kilometer hebben afgelegd. De chauffeur van de buurtbus in Liempde rijdt maandag 23 mei zijn laatste ritje. Zijn vrijwilligerswerk bracht hem langs bijzondere plekken. Zoals de gevangenis in Vught... 

De Graaf begon als chauffeur van de buurtbus in augustus 2003 en behoorde daarmee tot de eerste groep vrijwilligers. Hij ging met zijn 58e met pre-pensioen als politieman. ,,En wilde me toch nuttig maken voor anderen. In Brabants Centrum las ik destijds een regeltje over het initiatief en heb me toen aangemeld. Tot vorig jaar altijd secretaris geweest van de club. Alleen initiatiefnemer Jan Kuppens is van de oorspronkelijke lichting nog over, de laatste der mohikanen."

Een jaar geleden is De Graaf begonnen met het overdragen van al zijn taken. Dat hij moet stoppen, weet hij al een poos. Vrijwilligers die de buurtbus besturen, dienen op hun 79e te stoppen volgens de richtlijnen van Arriva. 

Op 25 mei bereikt De Graaf, die tijdens de laatste nationale lintjesregen een koninklijke onderscheiding ontving, die leeftijd.

Hij heeft er wel vrede mee dat-ie straks niet meer achter het stuur hoeft te kruipen. Al beseft de Liempdenaar dat hij afscheid gaat nemen van een fijne club waar hij zelf de nodige energie in stak. ,,Mijn vrouw zegt wel eens: jij werkt niet voor de buurtbus, jij bent de buurtbus", lacht de bestuurder.

22.000 PASSAGIERS

Het initiatief voor de buurtbus tussen Liempde en het centraal station in Den Bosch stamt uit 2003. Kort na de oprichting schrapte busmaatschappij BBA, de voorloper van het huidige Arriva, lijndienst 154 in het streekvervoer. ,,We zijn een van de drukste buurtbuslijnen in Noord-Brabant. Op jaarbasis vervoeren we zo'n 22.000 passagiers. Studenten veelal, en oudere mensen", vertelt De Graaf. ,,Een tijdje reden we ook door Cromvoirt, maar daar komen we niet meer omdat we het te druk kregen", vervolgt de Liempdenaar. 

Via die route kwamen De Graaf en zijn medevrijwilligers bij een bijzondere bestemming: de gevangenis aan de Lunettenlaan in Vught. ,,Daar kregen we wel eens wat bijzondere verhalen mee... En mensen die net vrij kwamen en zeiden: 'Breng me maar naar het eerste het beste café'", gniffelt de chauffeur.

MET ELKAAR

De Graaf heeft er alle vertrouwen in dat de buurtbus ook na zijn naderende afscheid blijft floreren. ,,We hebben leuke mensen die wat voor elkaar overhebben. Als iemand een keer extra moet rijden omdat de ander met vakantie is, wordt dat altijd wel opgelost. Jaarlijks ondernemen we ook verschillende activiteiten: fietstochtjes, een barbecue... Onderlinge gezelligheid is ook belangrijk; je moet het met elkaar zien te maken."