HUURDERS EEN STUK KRITISCHER OVER AANBOD JOOST

Vaker afwijzing sociale huurwoning

PÅL JANSEN

Huurders lijken een stukje kritischer geworden op het aanbod van sociale woningen. In 2021 werd een groot deel van de Boxtelse huizen van Joost bijna 20 procent vaker afgewezen dan het jaar ervoor. Intussen krijgt de woonstichting vaker opmerkingen over leegstaande huizen. Vallen die meer op door de woningnood, nemen woonwensen toe, komt het door perikelen in de bouwsector of is het een combinatie van dit alles?

Joost biedt op twee verschillende manieren huizen aan via het online platform WoonServiceRegionaal. De onderkomens die via loting worden aangeboden, worden vrij vlot geaccepteerd door de mensen die zich daarop inschrijven. Maar de woningen die op basis van inschrijftijd worden verdeeld, wijzen de geïnteresseerden vaker af. Gemiddeld worden die pas na drieënhalf keer geaccepteerd, een vijfde vaker ten opzichte van een jaar eerder. Overigens zijn de ‘afwijzingsaantallen’ bij Joost nog relatief laag: bij andere corporaties in de regio liggen die nog eens zo’n 25 procent hoger. 

HOEKWONING OF FLATJE

Tom Ramakers, manager Wonen van Joost, kan het verschil wel verklaren. ,,We zien bij de regulier aangeboden woningen dat mensen wel kritischer zijn voordat ze ja zeggen", legt hij uit. De manager vindt dat wel begrijpelijk. Immers, deze mensen staan al jaren en jaren ingeschreven, maar komen weer achteraan in de wachtrij nadat ze een nieuwe woning hebben geaccepteerd. Op korte termijn opnieuw verhuizen zit er dan niet in. Ramakers: ,,Deze groep wil zeker zijn van een keuze. Wie nu een hoekwoning heeft met een tuintje, zal minder gauw tevreden zijn met een appartement. Deze mensen hebben overigens vaak al een stabiele woonsituatie, dus die hoeven niet op korte termijn een nieuw onderkomen te hebben." 

Maar dit is niet de enige reden dat deze groep vaker een woning afwijst. Lukraak inschrijven op huizen om meer kans op een onderkomen te maken, werkt ook door in de cijfers. ,,Dan blijkt iemand bijvoorbeeld helemaal niet in een flatje te willen wonen als we ze bellen", verzucht Ramakers. Mensen die snel een huis zoeken, reageren vaker op huizen die worden verloot. ,,De nood om een dak boven het hoofd te hebben, is binnen deze groep over het algemeen ook wat hoger", verwijst Ramakers naar bijvoorbeeld twintigers die het nest verlaten of mensen die net gescheiden zijn.  

In totaal zijn er jaarlijks ruim vijfhonderd verhuizingen binnen het gehele werkgebied van Joost. Een woning komt dan altijd een korte of langere periode leeg te staan. Al zit in ongeveer 60 procent van de vrijkomende woongelegenheden binnen drie weken al een nieuwe bewoner. ,,Met veel huizen zijn we in anderhalve week klaar. Toch hebben we ook twee adressen beschikbaar die tiptop in orde zijn. Desondanks is er al veertien keer nee tegen gezegd", legt Ramakers uit.

ONDERHOUD

Dat er nog tweehonderd woningen per jaar langer dan drie weken leeg staan, heeft niet alleen met verhuizingen te maken. Maar vooral met werkzaamheden. Tot en met 2025 wil de woonstichting jaarlijks 750 onderkomens verduurzamen (zie artikel elders op deze pagina). Ramakers: ,,Bij iedere wisseling controleren wij welke werkzaamheden er nodig zijn om een pand naar een hoger niveau te tillen."

Kleine werkzaamheden, zoals het zetten van dubbel glas, vormen meestal niet zo'n probleem: dat soort klussen kunnen ook plaatsvinden als de nieuwe huurder er al in zit. ,,Dan zeggen we er van tevoren wel bij dat bijvoorbeeld het keukenblok binnenkort wordt vervangen", vertelt Ramakers. 

Soms moet er echter meer gebeuren, bijvoorbeeld het vervangen van een houten vloer door beton. Of het isoleren van een dak. Vooral bij huizen waar al tientallen jaren dezelfde huurder in zat, is nog wel eens zulk grootschalig onderhoud nodig. Of er staan renovatieplannen op de rol. Maar momenteel loopt ook Joost tegen de drukte in de bouwsector aan. Ramakers: ,,Aannemers komen enerzijds handen te kort. Aan de andere kant hebben zij ook moeite met leveranciers. Die kunnen zomaar vijf tot zes weken levertijd van materialen hanteren."

ASIELZOEKERS

Intussen krijgt ook Joost vaker opmerkingen terug over langdurige leegstand. Waaronder de reactie dat er huizen leegstaan doordat die vrijgehouden moeten worden voor asielzoekers. Helemaal onwaar is dat niet: met name de paperassen regelen met de Integratie- en Naturalisatie Dienst (IND) kan nog wel eens een aantal weken op zich laten wachten. Maar Boxtel moest vorig jaar 47 statushouders opvangen: omgerekend hebben die minder dan een procent van de sociale huurwoningen in Boxtel nodig.

Dat Joost reacties krijgt op leegstand in tijden van woningnood, wordt niet genegeerd, legt communicatiemedewerker Ineke van den Oetelaar uit: ,,Bij huizen die langer leeg staan, hangen we een poster waarop staat dat die door onderhoud tijdelijk niet wordt verhuurd."