In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, eind 2020, konden Boxtelaren lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox op de koffie.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, eind 2020, konden Boxtelaren lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox op de koffie. Foto: Hans van Doorn.

INTERN FEEST LOKALE POLITIEKE PARTIJ

INbox viert gouden feest met twee jaar vertraging

De leden van de lokale politieke groepering INbox vieren zondag 22 mei in besloten kring met een vertraging van twee jaar hun gouden bestaansjubileum. Daarmee wordt op bescheiden wijze stilgestaan bij het feit dat in 1970 aan een keukentafel in de Boxtelse Redoutestraat de toenmalige Werknemerslijst werd opgericht. 

Het waren jonge, bevlogen mannen die zich vooral in wilden zetten voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van plaatselijke arbeiders. Dat gebeurde onder aanvoering van wijlen Piet Hendriks, een sociaal bevlogen man. De Werknemerslijst debuteerde in 1971 met drie leden in de gemeenteraad en belandde in de oppositie. 

Door de jaren heen maakte de partij echter ook diverse malen deel uit van de coalitie. Partijleider Hendriks was wethouder in de periodes 1978-1982 en 1986-1990. Hij werd opgevolgd door Willie van de Langenberg, die ook twee keer deel uitmaakte van het college van B en W: van 1994 tot 2002 en van 2010 tot 2014. In dat laatste jaar stopte de carrière van Van de Langenberg in de politieke arena waarin hij 45 jaar actief was. 

Andere bekende medeoprichters van de Werknemerslijst zijn Ad van Weert, Henk Ruijssenaars, Piet van der Heijden en Ad Boleij. Het viertal is al jaren met pensioen maar is nog altijd geïnteresseerd in de politiek. Nog steeds vertellen zij enthousiast hoe ze op vrijdagavond na een week hard werken bij elkaar kwamen en met elkaar hun standpunten en politieke plannen bespraken. 

WERKNEMERSLIJST WORDT DPBL

Na de gemeentelijke herindeling in 1996, toen Liempde bij Boxtel kwam, veranderde de Werknemerslijst haar naam in Democratische Partij Boxtel Liempde (DPBL) en werden ook inwoners van Liempde lid. In 2010 bestond de partij veertig jaar en werd het tijd dat er jongere en vrouwelijke kandidaten hoog op de kieslijst kwamen. Vier jaar later ging de partij samen met de in 1988 opgerichte groepering Boxtels Belang en wijzigde de naam in INbox.

Sinds vorig jaar zit Fred van Nistelrooij namens INbox in het college van B en W. Jan de Koning bezet de enige raadszetel van de partij.


p In aanloop naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen, eind 2020, konden Boxtelaren lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox op de koffie vragen om te praten over hetgeen hen bezighield. Hier is de politicus in gesprek met voorzitter Marieke Dijkshoorn van Hobbycentrum Boxtel. Foto: Hans van Doorn.

 

Afbeelding
Raadslid Ad van Weert.
Raadslid Willie van de Langenberg.
Afbeelding