Ricky van Oorschot bij twee graven van JMJ-zusters op het oude kerkhof van Gemonde. Op de achtergrond het beeld van Sint-Odulphus dat het ooit de gevel van het vroegere klooster sierde.
Ricky van Oorschot bij twee graven van JMJ-zusters op het oude kerkhof van Gemonde. Op de achtergrond het beeld van Sint-Odulphus dat het ooit de gevel van het vroegere klooster sierde. Foto: Albert Stolwijk, 2021.

Heemkundelezing over eeuw kloosterleven Gemonde

Algemeen

Sociaal-cultureel historica Ricky van Oorschot uit Nijmegen houdt donderdag 19 mei een lezing over het Gemondse Sint-Odulphusklooster en zijn bewoners. Dat doet zij op uitnodiging van heemkundekring Den Hogert in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg.

Op haar zeventiende, zo’n halve eeuw geleden, vertrok Van Oorschot uit Gemonde naar Nijmegen. Daar woont ze nog steeds, maar de binding met haar geboortedorp is altijd gebleven. Al was het maar vanwege familiebanden. Ze verdiepte zich in de historie van het honderd jaar kloosterleven in Gemonde en hoopt daarover nog eens een boek uit te brengen. Vorig jaar juni publiceerde over haar onderzoek in tijdschrift InBrabant, het kwartaalblad voor Brabants erfgoed. 

In maart 2021 had deze krant een interview met Van Oorschot waarin ze wees op het belang van het klooster voor de Gemondse gemeenschap. 

De heemkundelezing is gratis toegankelijk voor leden; andere geïnteresseerden betalen drie euro entreegeld.