Fanfare van de Eerste Liefdesnacht is een Amsterdams straatorkest dat muziek uit alle werelddelen vertolkt.
Fanfare van de Eerste Liefdesnacht is een Amsterdams straatorkest dat muziek uit alle werelddelen vertolkt. Foto: eigen collectie.

Brass’nWoods biedt ook amateurtalent podium

Cultuur

Afgezien van grote en veelal bekende bands uit binnen- en buitenland geeft blaaspopfestival Brass’nWoods ook talentvolle amateurblazers de ruimte. Op een daarvoor gereserveerd talentenpodium treden drie dagen lang uiteenlopende vrijetijdsbands op.

In de aanloop naar het Liempdse festival riep de organisatie amateurbands op zich aan te melden voor een plek op dat ‘talentstage’. Uit enkele tientallen aanmeldingen lootte de organisatie de bands die het eerste weekend van juli gaan optreden op landgoed Velder. Ingeloot zijn Summer Brass, Actie-orkest De Tegenwind, Brassta la Vista, Kladderadatsch, Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, Bstrd Brass en Bounce Brass. Het programma en alle optredende bands worden uitvoerig beschreven op de website: www.brassnwoods.nl.

DRIE PODIA 

Brass’nWoods beleeft zijn primeur op 1,2 en 3 juli. Het is een breed opgezet popfestival, waarbij de aandacht bovenal uitgaat naar bands die uitblinken in het gebruik van blaasinstrumenten, ook wel ‘brass’ genoemd. Intussen prijken al zo’n 25 internationale, veelal topnamen op het affiche, nog afgezien van de hierboven genoemde amateurbands. 

Brass’nWoods streeft ernaar de bezoekers eigentijdse en toegankelijke vormen van blaasmuziek te bieden. Brass’nwoods krijgt drie podia, workshops, foodtrucks, bars, een overnachtingscamping en een internationale line-up. De organisatie bestaat uit professionals en gedreven vrijwilligers uit Liempde en omgeving. Hun doel is vooral ook jongeren enthousiast te maken voor het bespelen van blaasinstrumenten. 

De organisatie, de Liempdse stichting Muziekwoud, wordt gesteund door onder meer de provincie Noord-Brabant, de gemeente Boxtel en diverse cultuurfondsen.

Na elkaar te hebben ontmoet in verschillende bands, waaronder het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, ontdekten acht jonge muzikanten dat ze een passie deelden; het dak van de tent spelen. Brassta la Vista was geboren.