Havisten Dries Driessen (links) en Jaap Arts waren vanochtend de eerste leerlingen die arriveerden voor het eindexamen. Dat startte vandaag met het vak Duits. Vandaag vonden ook muziek (vwo), Nederlands (vmbo BB en vwo), biologie (vmbo) en aardrijkskunde (vwo) plaats.
Havisten Dries Driessen (links) en Jaap Arts waren vanochtend de eerste leerlingen die arriveerden voor het eindexamen. Dat startte vandaag met het vak Duits. Vandaag vonden ook muziek (vwo), Nederlands (vmbo BB en vwo), biologie (vmbo) en aardrijkskunde (vwo) plaats. Foto: Bas van den Biggelaar.

RUST VOOR DOCENTEN KEERT TERUG BIJ EINDTOETSEN JACOB-ROELANDSLYCEUM

Centraal eindexamen van start: 'Duits? Dat moet wel goedkomen'

PåL JANSEN

De rust rondom de centrale eindexamens op de middelbare scholen is na twee vreemde coronajaren weer teruggekeerd. Met name voor docenten. Ook op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Vanochtend trapten daar twintig havisten af met het vak Duits, onder hen Jaap Arts (17) en de een jaar oudere Dries Driessen. ,,Deze twee, weet je het zeker?", vraagt een passerende docent als hij ziet dat het tweetal wordt geïnterviewd. ,,Nee geintje, zij redden het wel!"

Allebei moeten ze erom gniffelen, de reden waarom Jaap en Dries voor het vak Duits kozen. ,,We zaten samen in vwo 4, daar kregen we ook al Duits. En we vonden het zelf niet zo vervelend." Ergo: de taal ligt het duo wel en dus lijkt het wel goed te komen. Het hele jaar door teksten maken, woorden leren en grammatica verder onder de knie krijgen, moet vandaag zijn vruchten afwerpen. Al grapt Jaap: ,,Vorige week ben ik begonnen met leren."

En mocht het alsnog helemaal fout gaan: van de zeven vakken waarin de scholieren examen afleggen, mogen ze er aan het einde van de rit eentje wegstrepen. Zo kan een fatale onvoldoende toch nog worden rechtgetrokken. Het is een overgebleven versoepeling die het Rijk doorvoerde vanwege de coronaperikelen van de afgelopen twee jaar.

LAPTOPS

Voor de leraren is de rust teruggekeerd nu het centraal eindexamen weer op school plaats kan vinden. Uiteraard vergt het voor de school ieder jaar weer de nodige voorbereidingen. Zoals bij Duits: achter in de zaal staan vijf laptops klaar voor leerlingen die daar om uiteenlopende redenen behoefte aan hebben. 

,,Maar toen we in verband met corona naar sporthal De Braken moesten uitwijken, vergde dat nogal wat extra inzet", vertelt afdelingsleider en docent Nederlands Jean-Luc van Engelen, die vanmiddag ook bij het examen van zijn eigen vak surveilleerde. ,,We moesten toen toch een hele hoop heen en weer rijden. Op school zijn daarentegen alle surveillanten in huis. Ook was het nodig om alle examens in een kluis onder te brengen." 

RUST ZELVE

Een aantal scholieren arriveert zowat nagelbijtend bij de fietsenstalling. Jaap en Dries daarentegen zijn de rust zelve: zij kijken al uit naar hun vervolgstudies. ,,In Breda ga ik international business studeren, een vier jaar durende opleiding. Daarbij kijk je hoe bedrijven kunnen opereren in verschillende landen. Bovendien: twee keer ga je op stage in het buitenland", vertelt Dries. 

Jaap kiest voor een andere richting: integrale veiligheidskunde. ,,Dan werk je aan het complete veiligheidspakket van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan sociale media en digitale inbraken. Mijn moeder zit al in dit vak, dus het is een beetje met de paplepel ingegoten. Ik zag al dat PSV hier ook stageplekken voor aanbood, het lijkt me wel vet om daar te werken." Daardoor gaan de vrienden allebei een andere kant uit. 

'Snik', klinkt het lacherig. Jaap slaat zijn arm om Dries' schouder, het tweetal beleefde een mooie middelbareschooltijd op het JRL: ,,Hè, makker!"


De deur sluit, het eindexamen Duits gaat van start.
De deur sluit, het eindexamen Duits gaat van start.