In 2005 was er in Esch een grote ontmoeting van het Charter. Toen kwamen gasten uit alle 27 landen naar het dorp.
In 2005 was er in Esch een grote ontmoeting van het Charter. Toen kwamen gasten uit alle 27 landen naar het dorp. Foto: archief Brabants Centrum.

DELEGATIES UIT ELF LANDEN TE GAST IN ESCH TIJDENS HEMELVAARTSWEEKEND


'Charter voelt als één grote Europese familie'


RENS VAN DEN ELSEN

,,Het wordt weer als vanouds, maar met een intensere lading op persoonlijk vlak", vermoedt voorzitter Boy Scholtze van Friends of Europe uit Esch. In het lange weekend van Hemelvaartsdag komen uit elf verschillende Europese landen delegaties naar het dorp. Niet alleen om feest te vieren tijdens het Bierpompfeest, maar ook om over serieuze zaken te praten. 

De 42 bezoekers maken onderdeel uit van het Charter of European Rural Communities, ofwel de plattelandsgemeenten. Een organisatie die in 1989 werd opgericht in Frankrijk bij het vormen van de Europese Unie. Esch is al sinds jaar en dag onderdeel van het charter en heeft met Friends of Europe ook een actieve groep inwoners die het gedachtengoed van lokale gemeenten in de continentale politiek overeind houden. Dat doen zij samen met dorpen uit de 27 andere lidstaten. 

Meerdere keren per jaar vinden er binnen de EU diverse bijeenkomsten plaats, ook voor jongeren. Esch zou in 2020 een kleine ontmoeting organiseren, maar dat ging vanwege de pandemie niet door. Nu kan alles weer doorgaan en daar zijn Scholtze, die naast voorzitter van de Essche stichting ook president is van het gehele charter, secretaris Thea Heesemans en penningmeester Lia de Man van Friends of Europe blij mee. 

EUROSCEPSIS

Er is van woensdag 25 tot en met zondag 29 mei een vol programma met inhoudelijke gesprekken, informele bijeenkomsten en uitstapjes. Want een ontmoeting tussen de Europese dorpen is niet zomaar een feestje, er worden serieuze zaken besproken waarvoor de Europese Commissie subsidie verstrekt. 

Scholtze legt uit: ,,Het gaat om tweejarige projecten met steeds een ander thema. Dit keer is bijzonder omdat we in 2020 zouden beginnen aan het project Reform, waarbij het gaat over hoe we omgaan met euroscepsis. Dat was natuurlijk in de periode van de Brexit en de opkomst van het populisme in Europa. Het speelt nog steeds, maar is wat minder urgent." 

Toch blijft het thema actueel. Tijdens de bijeenkomst in Esch gaat het namelijk over migratie en hoe daar mee om te gaan. ,,In 2020 lag de focus op 75 jaar bevrijding, maar door de oorlog in Oekraïne en de opvang van die vluchtelingen staat migratie in alle Europese landen weer op de agenda. Met de leden van het Charter kijken we naar wat de impact hiervan is in kleine gemeenschappen en wisselen we ervaringen uit", aldus de preses. 

KRACHT

Heesemans en Scholtze geven een voorbeeld over hoe de plattelandsgemeenten een bijdrage leveren aan de opvang van oorlogsvluchtelingen: ,,Een dorp in Portugal wilde familieleden uit Oekraïne opvangen. De inwoners namen contact op met het Charter en zo werd een opvanglocatie geregeld. Dat geeft toch wel de kracht van ons netwerk weer."

Met de bijeenkomsten willen de plattelandsgemeenten laten zien dat ook zij met waardevolle ideeën kunnen komen over het onderwerp. Daar wordt ook verslag van uitgebracht aan Brussel, waar de Europese Commissie zetelt.

Tot zover het serieuze deel van de ontmoeting in Esch. Want er is ook tijd voor ontspanning en plezier. ,,We hebben elkaar immers al twee jaar niet meer gezien, behalve dan via videovergaderingen", geeft Scholtze aan. Tijdens het Bierpompfeest op donderdag 26 mei presenteren de bezoekers uit de elf landen zich op de markt en zijn ze aanwezig bij het officiële proostmoment bij de pomp. Tevens is er een samenkomst bij 't Haventje in Esch. 

Daarnaast is er op de dag dat de gasten arriveren een informele kennismakingsavond in dorpshuis De Es. Ook maakt de delegatie een uitstapje naar het vestingstadje Heusden en zijn er workshops en discussies in de Boxtelse raadzaal. De gemeente is namelijk ook betrokken. Zo is burgemeester Ronald van Meygaarden adviseur van Friends of Europe Esch en is Mariëlle Wijffelaars van de D66-fractie namens de gemeenteraad onderdeel van het bestuur van de stichting. Het is voor het eerst dat zij bij een ontmoeting van het Charter aanwezig zijn, sinds Esch bij Boxtel hoort.

FELICITATIES

De verwachtingen over de komst van de Charter-delegaties naar Esch zijn hooggespannen. Vooral omdat het alweer een tijdje geleden is. ,,Het Charter voelt echt als één grote familie. Omdat je bij gastgezinnen verblijft, krijg je ook echt een inkijkje in het dagelijks leven in andere culturen. Dat maakt dat de band tussen de deelnemers sterk is", vertelt Heesemans. 

Dat bleek ook toen zij onlangs een koninklijke onderscheiding kreeg voor haar werk voor Friends of Europe. Uit alle hoeken van Europa kwamen de felicitaties.

Als 25 mei de eerste gasten arriveren, zal de pauze van twee jaar snel vergeten zijn en zal het al gauw voelen als vanouds. Scholtze: ,,Het wordt een intense ontmoeting. Het zal blijken dat Esch en het Charter echt bij elkaar horen."

Thea Heesemans van Friends of Europe.