Bernard van Stekelenburg demonstreert de machine waarmee het afvullen van verpakkingen voor onder meer meel en zaden aanzienlijk vereenvoudigt. Achter hem zijn zwager Peter van Eldonk die de ondernemer aanspoorde om te gaan automatiseren.
Bernard van Stekelenburg demonstreert de machine waarmee het afvullen van verpakkingen voor onder meer meel en zaden aanzienlijk vereenvoudigt. Achter hem zijn zwager Peter van Eldonk die de ondernemer aanspoorde om te gaan automatiseren. Foto: Peter de Koning.

EERSTE VAN STEKELENBURG VESTIGDE ZICH HONDERD JAAR GELEDEN IN WATERMOLEN AAN DE DOMMEL

Eeuw na komst naar Boxtel automatiseert molenaarsfamilie

HENK VAN WEERT

Tijdens een openbare verkoping op sinterklaasdag in 1921 kocht Albert van Stekelenburg, zoon uit een molenaarsfamilie uit Herpen, de Boxtelse watermolen voor ruim vijfduizend gulden. Dertien jaar later stortten de stuw en een houten maalderij in: alleen het gebouw bleef over waar achterkleinzoon Bernard nu nog altijd zelfbereid bakmeel verkoopt. Daarvoor heeft hij vorige week een 'automatiseringsslag' gemaakt. 

Bernard is trots op zijn bedrijf aan de Molenstraat, dat hij overnam van vader Sjef en moeder Riek: ,,Honderd jaar is ook niet niks natuurlijk. Het grappige is wel dat onze klandizie de laatste jaren enorm is toegenomen. Mede door internetverkopen." Van Stekelenburg heeft afnemers van Zweden tot Spanje, onder wie veel oud-Boxtelaren. Maar hij levert ook veel in Nederland, België en Duitsland. ,,Laatst was hier een man in de zaak uit Terneuzen die al jaren bestellingen plaatst. Hij was op vakantie in deze regio en was erg gecharmeerd van de ambachtelijke wijze waarop we hier werken."

AFWEEGMACHINE

Steeds meer mensen willen vandaag de dag meer weten over de herkomst van hun voedsel, constateert de Boxtelse ondernemer. ,,Bovendien is, ook in coronatijd, het zelf brood bakken weer helemaal hip. Door de toenemende vraag hebben we nu toch maar voor het eerst geïnvesteerd in automatisering."

De afgelopen honderd jaar werden de ponds- of kilozakjes handmatig vol geschept met meel, maar ook zaden en dergelijke. ,,Best arbeidsintensief natuurlijk, zeker als je weet dat ons assortiment zo'n driehonderd artikelen telt. Per zakje waren we er toch gauw een kwartier mee kwijt", vertelt Van Stekelenburg. Afgelopen vrijdag werd een afweegmachine geïnstalleerd. ,,Daardoor is de vultijd teruggedrongen tot zo'n drie minuten. We hoeven er alleen maar een mengsel boven in de trechter in te gooien en zakjes onder te hangen." Bernard demonstreert het apparaat met een zelf samengesteld bakmeel. ,,Klanten vragen waarom het brood dat zij maken met ons meel zo lekker smaakt. Nou, dankzij opa's recept dus..." 

10 MILLE VOOR GIRO 555

Van Stekelenburgs zwager Peter van Eldonk, eigenaar van het Udense bedrijf Alltech, adviseerde een automatiseringsslag te maken. Uiteindelijk hadden ze daarvoor ook een machine op het oog. Leverancier John Lavrijsen meldde dat hij met het apparaat op een beurs in Gorinchem stond waar hij het kon demonstreren. 

,,Dus ik daar naartoe", zegt Bernard. Wat bleek... de machine werd per opbod geveild door John van Berlo van Industrial Auctions. De opbrengst zou worden verdubbeld om vervolgens over te maken op Giro555 ten bate van Oekraïne. ,,Ik deed een bod van iets meer dan vijf mille en daarmee werd ik uiteindelijk de nieuwe eigenaar van het apparaat. Maar de hulpactie voor oorlogsvluchtelingen heeft een cheque van tienduizend euro ontvangen. Mooi toch?", glundert Bernard.

HOFLEVERANCIER?

Hij is de vierde generatie Van Stekelenburg die de 'Boxtelsche Watermoolen' exploiteert. Inmiddels is zijn jongste zoon Emile in het bedrijf werkzaam. Over de vraag of hij nog een droom heeft, hoeft Bernard niet lang na te denken: ,,Het zou mooi zijn als we ons na honderd jaar hofleverancier mogen gaan noemen. Wie weet komt het ooit nog eens zover..."