Leerlingen van het JRL pitchten hun producten woensdagmiddag aan een jury, waar ook Boxtelse ondernemers in zaten. De vijf besten mogen het jongerenbedrijfje daadwerkelijk gaan opzetten.
Leerlingen van het JRL pitchten hun producten woensdagmiddag aan een jury, waar ook Boxtelse ondernemers in zaten. De vijf besten mogen het jongerenbedrijfje daadwerkelijk gaan opzetten. Foto: Bas van den Biggelaar

PROJECT SERVICECLUBS OP JRL MET ENTHOUSIASME ONTVANGEN

Boxtels ondernemerstalent ligt voor 't oprapen

PÅL JANSEN

Niek van Hal, Sjoerd Kloosterman, Ties van Pinxteren, Claire van de Zande en Niels van der Avoirt. Deze talentvolle leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum worden de komende negen maanden intensief begeleid om hun eigen bedrijf op te zetten. Dit in het kader van de Young Enterprize (YEP), een initiatief van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en JCI Dommelland.

Als de avond valt, koelt het natuurlijk af. Ties weet dat het probleem net zo oud is als de mensheid, evenals de oplossing: je maakt vuur. Maar dat is nogal een gedoe. Dus bedacht hij een houtfakkel, waarbij de schoonheid in de eenvoud schuilt. De stam is deels doorkliefd en omwonden met een vlambaar touw: een luxe versie van een Zweedse fakkel. ,,Daarbij gaat vijftig cent per aankoop naar het planten van nieuwe bomen. Of ik daar dan ook belang bij heb? Ja, haha, dat klopt wel." Uiteraard; van die nieuwe bomen kan Ties uiteindelijk weer nieuwe fakkels maken...

Een jury met professionals bepaalde welke vijf van de acht overgebleven groepen (er werd begonnen met circa twintig deelnemers) naar de finale zouden gaan om nog eens negen maanden extra begeleiding te krijgen. ,,Die bestaan uit drie fases", legt mede-initiatiefnemer en rotarion Rob Houben uit. ,,De vijf winnaars gaan het ondernemersplan eerst verder aanscherpen. Daarna start voorzichtig de verkoop met tussentijdse financiële rapportages. En de laatste drie maanden mogen ze helemaal los! Daaruit rolt een winnaar."

Binnenkort denkt Sjoerd Kloosterman uit Esch al met de verkoop van zijn product te kunnen beginnen. ,,De eerste modellen worden besteld. Mijn product is TelHold, een docking station waar mensen hun smartphone op kunnen leggen. En dan laadt-ie de telefoon draadloos op. Superhandig!"

FEESTJE IN EEN DOOS

De praktische oplossing van de Boxtelaar Niek van Hal viel óók bij de jury in de smaak. Zijn businessplan is het beste te omschrijven als 'een feestje in een doos'. Hij wil samengestelde pakketten verhuren met spullen als slingers, verlichting en in de toekomst wellicht ook nog karaokesets. ,,We zijn nu ongeveer een jaar bezig. Stapje voor stapje hebben we ons idee verder gebracht en steeds beter gemotiveerd."

Bij medeleerlingen Claire is tweedehandskleding in goede handen. Ze geeft een gebruikt denimjasje of oud T-shirt een compleet nieuw design. ,,Ik vind het toch wel spannend wat de uitslag wordt", zei ze vlak voordat ze als een van de winnaars werd uitgeroepen. Er zit dan ook nog eens negen maanden extra hulp aan vast. ,,Het afgelopen jaar hebben we veel aan de hulp van coaches gehad. Voor mij is het zaak om dit verder uit te breiden: klein beginnen en vervolgens groeien."

'Slijpdokter' Niels heeft al wat klantjes in zijn woonplaats Oirschot. ,,Zo'n stuk of twintig op dit moment." In zijn dorp kan je nergens messen laten slijpen: de dichtstbijzijnde mogelijkheid ligt dertien kilometer verderop, dus zijn idee lijkt een gat in de Oirschotse markt...

ENTHOUSIASME

Jeske Schoenmakers en Meike van der Meijden haalden met het bezorgen van tuinplanten als cadeau ('Zeg maar net als 'Greetz' maar dan met planten') de finaleronde niet. ,,Transport was wel een groot ding bij ons", erkent Meike. Hun enthousiasme staken ze echter niet onder stoelen of banken. ,,We willen het vooral lokaal houden: Boxtel en de omliggende dorpen." Ook Sjoerd Tamminga en Jules van de Zilver zien hun caloriearme cake in de toekomst in de schappen liggen. Jules: ,,Dat willen we via de supermarkt gaan aanbieden." Sjoerd ziet het al voor zich: ,,En dan niet tussen de schappen waar ook alle glutenvrije dingen staan, maar tussen de verse broodproducten."

Dat het initiatief van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en JCI Dommelland effect heeft gesorteerd bij de leerlingen, is hoe dan ook gebleken. Telkens als de vraag werd gesteld wat ze later willen doen, was het antwoord eenduidig: ,,Ik wil ondernemer worden."