Iris Schoenmakers (links) en Lola Nouwens houden een avond over kanker.
Iris Schoenmakers (links) en Lola Nouwens houden een avond over kanker. Foto: Bas van den Biggelaar.

AVOND BIJ IRIS KAPPERS OVER INNERLIJK, UITERLIJK EN ZORG TIJDENS CHEMOTHERAPIE


'Je krijgt kanker en vraagt je af: what the hell gebeurt er nou?'

PÅL JANSEN

Weigeren om gezien te worden als alleen kankerpatiënt. Die visie delen ervaringsdeskundige Lola Nouwens en kapster Iris Schoenmakers. Het duo slaat de handen ineen en houdt vrijdag 10 juni een gratis toegankelijke avond met professionals over de ziekte. Die vindt plaats in de kapperszaak aan de Croonpassage 6. De behoefte blijkt groot: voor 26 juli is er al een nieuwe bijeenkomst gepland.

,,Zorgen voor haarstukken bij klanten die kaal worden vanwege hun ziekte voelt voor mij nooit als echt werk", zegt Schoenmakers. Zij is naast kapster al 25 jaar gecontracteerd zorgverlener op gebied van pruiken en hoofdhuidproblematiek. ,,Laatst kon een van mijn klanten vanwege haar behandelingen alleen afspreken op Moederdag. Dat vind ik dan ook geen probleem. Voor veel vrouwen is het uitvallen van haar een van de heftigste dingen."

VRAGEN

Nouwens kent Schoenmakers al een tijdje: vanwege haaruitval door chemobehandelingen kwam zij in contact met de kapster. Dat ze nu samen een avond organiseren komt dan ook niet uit de lucht vallen. Nouwens snapt als geen ander dat er allerlei zaken op iemand afkomen zodra een diagnose wordt vastgesteld. ,,Vanaf dat moment staat alles in het teken van de behandeling", weet de Boxtelse. ,,Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, komen er allerlei vragen bij je op, zoals: 'what the hell gebeurt hier?' Hoe blijf je rustig en houd je vertrouwen tijdens die intense chemo's?"

De avond staat in het teken van dit soort vraagstukken. Daarbij zijn verschillende professionals aanwezig die hierop antwoorden kunnen geven. Nouwens is zelf mindset coach waarbij ze trainingen en workshops ontwikkeld. Zij zal met de deelnemers kijken naar innerlijke kwesties over angst en emotie. Schoenmakers gaat vanuit haar specialisme dieper in op het veranderende uiterlijk tijdens behandelingen en welke oplossingen daarvoor zijn.

ZORG

Ook aan de zorgkant is gedacht. Verpleegkundig specialist Syllie Vermeer van het Jeroen Bosch Ziekenhuis houdt zich niet alleen bezig met medische vraagstukken, maar ook met allerlei andere problemen die patiënten ervaren. 

De Boxtelse Nicole Durlinger, oprichter van de reikipraktijk Happy Tree, zal laten zien dat er ook natuurlijke manieren zijn om behandelingen rustiger te laten verlopen. Tijdens kuren, maar ook daarna. Daarbij zal ze via zogeheten Neuro Emotionele Integratie (NEI), reiki en essentiële oliën ondersteuning bieden. 

Het deelnemersveld voor de avond op vrijdag 10 juni is inmiddels gevuld. Daarom is besloten nog een bijeenkomst te organiseren: op donderdag 28 juli. Ook die is gratis bij te wonen, zowel voor mensen met een diagnose als familieleden. 

Aanmelden voor deze tweede avond kan bij Schoenmakers via telefoonnummer (0411) 68 46 66 of bij Nouwens via e-mail: info@lolanouwens.com.