Tijdens corona hielpen vrijwilligers graag een handje. Bijvoorbeeld tijdens het samenstellen van goodiebags voor mantelzorgers, een actie van ContourdeTwern en stichting Brabants Centrum.
Tijdens corona hielpen vrijwilligers graag een handje. Bijvoorbeeld tijdens het samenstellen van goodiebags voor mantelzorgers, een actie van ContourdeTwern en stichting Brabants Centrum. Foto: Peter de Koning, 2020.

STEUNPUNT CONTOURDETWERN ZIET TOENAME AANMELDINGEN

Aanmeldingen vrijwilligers verdubbeld 

PÅL JANSEN

Het is tegen de landelijke trend in. Maar het aantal aanmeldingen bij het Vrijwilligerssteunpunt in Boxtel is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. ,,Ik denk dat mensen bereid zijn iets te willen betekenen voor een ander, maar dat je het ze wel moet vragen. Daar hebben we ook op ingezet", vertelt coördinator Karin van Ditmars van welzijnsorganisatie ContourdeTwern.

Kreeg het Vrijwilligerssteunpunt in 2019 nog 130 aanmeldingen binnen, twee jaar later in 2021 waren dat er liefst 236. Een opmerkelijke stijging: landelijk daalt het percentage van Nederlanders dat vrijwilligerswerk doet namelijk al jaren. In 2020 ging het om zo’n 10 procent minder ten opzichte van 2012 volgens het Centraal Bureau van de Statistiek. ,,Met name tijdens de eerste lockdown in 2020 is er in Boxtel een enorme burgerkracht ontstaan”, zag Van Ditmars. Toen waren er 315 mensen actief via het steunpunt, dat de vrijwilligers koppelt aan de vele lokale organisaties in de gemeente Boxtel die zich belangeloos inzetten. In 2021 daalde het aantal actieve vrijwilligers weliswaar weer tot 265, maar toen kreeg het steunpunt wel veel meer aanmeldingen dan het jaar ervoor: 236 om 160.

ANDERE VRAGEN

Sinds medio 2020 zijn er wel minder vrijwilligers actief die het steunpunt zelf runnen: twee om zes. Zij werkten gemiddeld ook minder uren. Niet vreemd, aangezien reguliere en vooral collectieve activiteiten zoals dagbesteding niet of nauwelijks konden doorgaan. Daardoor leek het lastiger te worden om andere vrijwilligers aan de slag te krijgen. Toch werd er nog behoorlijk wat gedaan omdat tijdens corona de behoefte voor een groot deel veranderde: er waren weliswaar minder groepsactiviteiten, maar wel meer individuele acties. ,,Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen voor iemand of kleine klusjes uitvoeren. We hebben ook een keer knutselwerkjes uitgedeeld", legt Van Ditmars uit.

Daarnaast stonden ook mantelzorgers extra onder druk, een besef dat binnen de plaatselijke gemeenschap tijdens de lockdowns groeide. Acties zoals beeldbellen met thuiszittende mensen om het moreel toch hoog te houden, werden ook opgepakt. Bovendien heeft ContourdeTwern via het Vrijwilligerssteunpunt meer mensen in beeld gekregen. Van Ditmars: ,,Tijdens bijeenkomsten merkten we ook dat veel mensen vrijwilligerswerk niet altijd als zodanig zagen. Zoals bijvoorbeeld een bardienst draaien bij de club waar je zoon of dochter sport. Of ouders die het overblijfuurtje op de school van hun kind op zich nemen. Ook dit betreft vrijwillige inzet, alleen zien we dat niet altijd zo. Dat krijgen we nu ook beter in beeld."

CRISIS

Een landelijke maar ook internationale crisis die mensen raakt, blijkt ook mensen in beweging te krijgen. Niet alleen corona is daar een voorbeeld van. Van Ditmars: ,,Nu hebben we ook veel aanwas van nieuwe vrijwilligers door de opvang van Oekraïense vluchtelingen op De Kleine Aarde, waar er 45 actief zijn. En als de opvang bij Liduina eenmaal begint, verwachten we daar ook extra handjes."