Bekend en rendement


Het oude motto bij verduurzaming van woningen 'haalbaar en betaalbaar' is inmiddels achterhaald. Een woning energieneutraal maken was al lang financieel interessant maar met de huidige energieprijzen is het een echte winstpakker. En voor veel woningbezitters met overwaarde kan dat nu ook zonder eigen geld tegen 1,7 procent rente met de verzilverlening van de gemeente.

Een woning met spouwmuren met gemiddeld verbruik (1500 m3 gas, 3000 kWh stroom) is voor circa 20.000 euro (subsidie en BTW-teruggave meegerekend) gasloos (isolatie, warmtepomp, inductie kookplaat) en energieneutraal (zonnepanelen) te maken. Dit bedrag lenen kost vijftien jaar lang aan rente en aflossing 126 euro per maand. Daar gaat de energiebelastingkorting (nu 69 euro per maand) nog vanaf. Met vastrecht van 275 euro per jaar wordt de totale 'energierekening' slechts 80 euro per maand. En het huis wordt ook nog veel meer waard. En de thermostaat mag weer lekker op 21 graden.

Ook een bescheiden investering kan veel opleveren. Een airco die ook zuinig kan verwarmen kan circa tweederde van het gasverbruik besparen. Het stroomverbruik neemt dan wel toe maar bij de huidige prijzen is de totale besparing toch al gauw zo’n 1.000 euro per jaar. Nu is er een Boxtels bedrijf met een aanbieding voor een airco (SRK50ZS inclusief installatie 2.200 euro) die heel energiezuinig flink kan verwarmen (met 5 kW) en die verdien je binnen 2,5 jaar terug en met eigen zonnestroom zelfs binnen 1,5 jaar.

De technieken om van het aardgas af te gaan en energieneutraal te worden zijn bekend en hebben zich al lang en breed bewezen en leveren veel op qua geld, comfort en milieuwinst dus een beter nieuw motto is: 'bewezen winstgeven'.


        STEFAN DE NIJS

        Raadslid Combinatie95