Richelle Smits eindigde zondag als derde op het NK Pole Sports in Ede. Daarmee komt ze op de reservelijst voor het WK, haar droom.
Richelle Smits eindigde zondag als derde op het NK Pole Sports in Ede. Daarmee komt ze op de reservelijst voor het WK, haar droom. Foto: Eigen collectie.

Richelle Smits derde op NK Pole Sports, maar droomt al van WK

Algemeen

Met een mooie derde plaats beëindigde de Boxtelse Richelle Smits zondag het NK Pole Sports in Ede. De pas 12-jarige heeft echter een grotere droom: deelnemen aan het WK. De sport gaat weliswaar om dansen rond een paal, maar daar is niks vies aan, benadrukt ze. Daar denkt nog niet iedereen zo over en dat moet veranderen, vindt ook haar moeder Marja.

Laatst gebeurde het weer. Richelle liep over straat en werd aangesproken door een paar oudere meiden. ,,Ze vroegen of ik aan paaldansen deed. Toen ik aangaf dat dat klopte, zeiden ze op zo’n neerbuigende toon: ‘oh, leuk voor je’”, vertelt Richelle. 

Ze ligt er misschien niet wakker van, maar echt leuk vindt ze het ook niet. Net zo min als haar moeder, die dochter Richelle door dik en dun steunt om haar droom waar te maken. ,,Het is echt een topsport, er komt veel kracht, souplesse en beweeglijkheid bij kijken. Er wordt een hele choreografie opgevoerd en de oefeningen zijn vaak echt moeilijk”, geeft Marja aan.