Finn van Sambeek uit Boxtel verleende assistentie bij de nationale dodenherdenking op de Dam en vond de plechtigheid erg indrukwekkend.
Finn van Sambeek uit Boxtel verleende assistentie bij de nationale dodenherdenking op de Dam en vond de plechtigheid erg indrukwekkend. Foto: Eigen collectie.

‘Grote eer om bij nationale dodenherdenking te mogen helpen’

Algemeen

,,Het was echt ontzettend indrukwekkend.” Finn van Sambeek (17), lid van Scouting Boxtel, mocht woensdagavond assisteren bij de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ook Arwen Hooijmans en Joost Hop waren daar namens de Boxtelse scoutinggroep bij. ,,Ik vond het een hele eer om bij te mogen dragen aan de plechtigheid”, aldus Finn.

Dat bijdragen mag je letterlijk zien, want de jonge Boxtelaar droeg een krans vanuit de Nieuwe Kerk naar de Dam. Dat was niet bepaald een lichtgewicht exemplaar. Finn: ,,Zo’n krans weegt 25 kilo. Die van de koning zelfs 35. Ik droeg hem niet alleen hoor, maar samen met een andere scout. We overhandigden op de Dam de krans aan minister-president Rutte en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.” Voor het oog van alle camera’s stak de scout het plein in het hart van de hoofdstad over. Finn: ,,Dat was best spannend. Ik moet nu echt niet struikelen, dacht ik. Dat gebeurde gelukkig niet.”

Ieder jaar verlenen scouts ondersteuning bij de nationale dodenherdenking. Finn: ,,Ze komen telkens uit een andere provincie. Dit keer was het de beurt aan Noord-Brabant. Ik kreeg een mailtje van Scouting Nederland waar in stond dat geïnteresseerden zich op konden geven. Zo’n kans krijg ik nooit meer, dacht ik. Dodenherdenking vind ik erg belangrijk, dus ik meldde me aan. Uit driehonderd kandidaten zijn er 74 ingeloot. ik zat daarbij.”  

Behalve 74 scouts waren er ook leden van de maritieme jeugdvereniging Zeekadetkorps Nederland present.  

In de aanloop richting 4 mei bezocht Finn een oefenweekend en een informatiedag. ,,Tijdens dat oefenweekend zijn we naar het oorlogsmuseum in Overloon en de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn geweest. We zagen een toneelstuk over een gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis nam. Een vluchteling uit Armenië vertelde wat het betekent om te vluchten en een transgender ging in op vooroordelen en discriminatie.” Want vrijheid is een groot goed, beseft Finn. ,,Maar wat betekent vrijheid en is iedereen wel vrij? In ieder geval moeten wij dankbaar zijn dat wij zo kunnen leven als we nu doen. Kijk naar Oekraïne, het kan ook ineens anders zijn.”

BETOVERGROOTVADER

Ook vanuit de geschiedenis weet Finn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat veel mensen grote offers gebracht hebben om oorlogsgeweld te stoppen. ,,Mijn betovergrootvader Willem Windig, de opa van mijn opa, zat in het verzet en stierf in concentratiekamp Bergen-Belsen. Mijn opa heeft me over hem verteld.” 

De jonge Boxtelaar hecht veel waarde aan dodenherdenking. ,,De mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, verdienen respect. Daarnaast is het ook een moment om stil te staan bij slachtoffers van andere oorlogen.”