Indiëveteraan Harrie van Haaren plaatst een waxinelichtje in de boomstam.
Indiëveteraan Harrie van Haaren plaatst een waxinelichtje in de boomstam. Foto: Peter de Koning.

Lichtjes branden voor oorlogsslachtoffers

Algemeen

UPDATE - Een stuk boomstam, horizontaal en aan een kant rustend op een metalen voet. Met uitsparingen waarin Boxtelaren waxinelichtjes plaatsten. Bij dit tijdelijke kunstwerk van Marc de Laat, op een steenworp afstand van de koningslinde aan het Pelgrimspad, stond Boxtel op 4 mei stil bij slachtoffers van oorlogs- en vredemissies. 

Met gemeentebestuur en heemkundevereniging wordt nagedacht over een defintieve gedenkplek in het processiepark op Duinendaal, zo meldde voorzitter Wim Ketelaars van stichting Boxtel Vooruit bij aankomst van de ingekorte stille tocht. De commissie Herdenkingen van die stichting, gevormd door Marion de Koning en Kübra Atalay, gaf als gebruikelijk invulling aan de 4-meiplechtigheid. 

De gang vanaf de Sint-Petrusbasiliek naar de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof is voor veel oudere deelnemers aan dodenherdenking te lang, waardoor dit jaar voor het eerst een aangepast programma plaatsvond. Toch werden de laatste rustplaatsen van gesneuvelde RAF-militairen en lokale burgerslachtoffers niet vergeten. In petit comité legden locoburgemeester..