Arwen Hooijmans (midden) was gisteren een van de 88 scouts en zeeverkenners die assisteerde tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
Arwen Hooijmans (midden) was gisteren een van de 88 scouts en zeeverkenners die assisteerde tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Foto: eigen collectie.

What's Up, Arwen?


Arwen Hooijmans (13) van Scouting Boxtel hielp mee tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam. De Boxtelse tiener was een van de 88 scouts die werden ingezet tijdens dodenherdenking op 4 mei op de Dam.

Welke taken moesten jullie zoal verrichten? ,,Mijn taak was het begeleiden van genodigden, waaronder veteranen, voor de plechtigheid in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de twee minuten stilte. Onder deze genodigden zijn mensen die slecht ter been zijn. Ik zorgde ervoor dat deze mensen plaats konden nemen in een rolstoel en reed een van hen vanuit de kerk naar het monument op de Dam.” 

Deden jullie als scouts nog meer dingen? ,,Zeker wel. Zo reikten anderen de herdenkingskransen aan, hesen de vlaggen rond het monument en namen ze bloemstukken in bewaring of gaven ze aan het publiek voor het defilé."

Zo'n nationale plechtigheid vraagt natuurlijk veel voorbereiding? ,,Dat klopt wel, ja. In maart was er een weekend waarin we het Oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon bezochten, maar ook de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Ook keken we naar een toneelstuk over een gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis nam. Voorts kwam een Armeniër langs om uit te leggen wat het betekent om te vluchten en een transgender vertelde over vooroordelen en discriminatie." Arwen vertelt dat er ook een informatiedag werd gehouden in het Bossche provinciehuis. ,,Daar werden de taken geoefend en hield Job Cohen een toespraak."

Heb je door die voorbereiding leren beseffen hoe belangrijk het is om te herdenken? ,,Uiteraard. Het is maar één keer per jaar en ik vind het een eer de veteranen, waarvan je weet wat ze hebben moeten doorstaan en voor wie het mogelijk de laatste keer is dat ze erbij zijn, te mogen begeleiden. Bijdragen aan de Nationale Herdenking is belangrijk omdat mensen tijdens de twee minuten stilte kunnen stilstaan bij wat die mensen hebben doorgemaakt.”

t Arwen (midden) tijdens de oefendag op 23 april bij het provinciehuis in Den Bosch. Foto: eigen collectie.