Boxtelaar Hans van Hoof bij een schilderij dat hij aan het maken is van de voormalige Boxtelse watermolen. Hij legde nog veel meer lokale gebouwen vast op doek.
Boxtelaar Hans van Hoof bij een schilderij dat hij aan het maken is van de voormalige Boxtelse watermolen. Hij legde nog veel meer lokale gebouwen vast op doek. Foto: eigen collectie.

BOXTELSE AMATEURKUNSTENAAR ZOEKT ONDERDAK VOOR OVERZICHTSEXPOSITIE


Hans van Hoof is al 45 jaar creatief met olieverf

Nieuwe uitdagingen aangaan schuwt de amateurkunstenaar Hans van Hoof uit Boxtel niet. ,,Je bent tenslotte nooit uitgeleerd, ook al heb je zoveel jaren ervaring. In schilderen kun je echt je hart en ziel leggen. Het geeft een voldaan gevoel als je resultaat goed is." De Boxtelaar, die al 45 jaar met olieverf op doek werkt, zou graag nog eens een overzichtstentoonstelling inrichten van zijn schilderijen. Een juiste locatie is echter moeilijk te vinden. 

In zijn jeugdjaren had Van Hoof al veel interesse in tekenen. Met balpen en potlood begon hij met het natekenen van stripverhalen. Later volgden aquarellen. Van Hoof maakte onder meer een hele serie pentekeningen van oude, bestaande panden én verdwenen taferelen in Boxtel en Sint-Oedenrode. Dat vereiste toch weer een andere manier van werken als met waterverf. Gemaakte fouten zijn immers niet gemakkelijk te verbeteren. Eenmaal op papier een gezet is het bijna definitief. 

REALISTISCH

De drang om met olieverf te gaan schilderen werd na verloop van tijd steeds groter. In 1977 zette Van Hoof uiteindelijk de stap. Alsof het zo had moeten zijn, kwam hij op 23-jarige leeftijd bij toeval in contact met de bekende Tilburgse kunstschilder J. Scheepers die hem de opbouw en techniek van het schilderen leerde. Ook materialenkennis leerde de Boxtelaar van hem. 

Van Hoof houdt van schilderen in realistische stijl. Zien wat het voorstelt. Vooral in het begin schilderde de Boxtelaar het liefst met donkere tinten en lichtval. Zo heeft hij de in eerste jaren al vele taferelen aan het doek toevertrouwd, zoals de waterpoort te Amersfoort, de Delftse kerk en Hasseltse kapel in Tilburg. 

GEBOUWEN

Ook in Boxtel legde hij veel taferelen vast. Zoals de Markt rond 1900 met het in 1936 gesloopte gemeentehuis met de waterpomp en oude kiosk. Maar ook kasteel Stapelen, Duinendaal en 't Hofje. Zo zijn er nog veel andere plekjes van Boxtel en omgeving van bestaande en verdwenen gebouwen vastgelegd in olieverf. Zijn doeken hangen in Australië, Spanje en Afrika.  

Een jaar nadat hij startte met het werken in olieverf hield Van Hoof zijn eerste expositie in gemeenschapshuis De Walnoot. ,,Hier kwamen veel positieve reacties op. Veel taferelen waren voor de mensen herkenbaar. Het was voor mij een stimulans om door te gaan op de manier die me het beste gevoel geeft. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld die herkenbaar is", meldt de amateurschilder.

BREDE INTERESSE

In de loop van al die jaren heeft Van Hoof een bredere interesse gekregen en uitdaging gezocht in onderwerpen en stijlen van schilderen. Van allerlei onderwerpen geeft de realistische stijl hem toch het beste gevoel. 

Voor een nieuwe uitdaging wilde de Boxtelaar een hele serie schilderijen in zwart-wit maken, waarin de lichtval ook een voorname rol speelt: ,,Apart om alleen met twee kleuren te schilderen, maar wel een uitdaging. Het gevoel moet er zijn als je aan het schilderen bent. Soms mis je dat en dan moet je er mee stoppen en er later verder mee gaan." Dat gevoel speelt voor Van Hoof een grote rol. 

EXPOSITIE IN MUBO

Van Hoof exposeerde talrijke keren in Brabant en daarbuiten. De mooiste herinnering bewaart hij echter aan de tentoonstelling in het Boxtelse museum MuBo, drie jaar geleden. ,,Daar kwamen mijn schilderijen mooi tot hun recht. Ik kijk er met voldoening op terug, zeker ook gezien de grote publieke belangstelling en positieve reacties." 


Graag zou hij dus nog eens een overzichtstentoonstelling van zijn werk inrichten. Wie tips voor een geschikte ruimte heeft, kan deze doorgeven via e-mail: van.hoof.hans@gmail.com.

Waterpoort in Amersfoort.
Afbeelding
Markt Boxtel met het in 1936 gesloopte raadhuis en de dorpspomp.
Achterzijde 't Hofje.