De Liempdse keramiste Dagmar de Kok laat zich door 19e-eeuwse schilders van bloemstillevens inspireren in haar nieuwste creaties.
De Liempdse keramiste Dagmar de Kok laat zich door 19e-eeuwse schilders van bloemstillevens inspireren in haar nieuwste creaties. Foto's: eigen collectie.

EENDAAGSE BEELDENTUIN MET KERAMIEK AAN LAGEVOORTSEWEG

19e-eeuwse bloemstillevens inspireren Dagmar

'Reliving still lifes'. Dat is het thema van de expositie met de nieuwste keramische kunst van de van oorsprong Liempdse Dagmar de Kok. De buitententoonstelling in de vorm van een eendaagse beeldentuin is van 11.00 tot 16.00 uur te zien op Moederdag, zondag 8 mei, aan de Lagevoortseweg 20 in Liempde.

De Kok woont en werkt in Amsterdam. Daar volgde zij de afgelopen twee jaren een studie aan de Vrije Universiteit waardoor zij zich nu Master of Arts mag noemen. Die studie, maar ook de coronamaatregelen, leidden ertoe dat het een tijdje stil was rond de beeldend kunstenaar. Ze vindt het nu een goed moment om het publiek kennis te laten maken met haar meest recente werk. 

Tijdens haar studie raakte De Kok gefascineerd door bloemstillevens van 19e-eeuwse kunstenaressen zoals Margaretha Roosenboom en Henriëtte Knip. De Liempdse keramiste experimenteerde om de toenmalige techniek van die stillevens om te zetten in een ander materiaal dan verf, namelijk in klei. Naast verschillende variaties van bloemstillevens, worden ook beelden getoond die geïnspireerd zijn op de reizen die De Kok de afgelopen periode maakte, onder meer naar Los Angeles.


p De Liempdse keramiste Dagmar de Kok aan het werk in haar Amsterdamse atelier. Voor haar nieuwste creaties (voorbeeld links) laat zij zich inspireren door 19e-eeuwse schilderessen van bloemstillevens. Foto's: eigen collectie.

Een van de keramische bloemstillevens die Dagmar de Kok in de voorbije periode maakte.