Dit kenmerkende hekwerk vormt de entree van het Wilhelminapark en wordt ook wel een 'Margraff-poort' genoemd. Dit vanwege de eigenaar van het gebied: de Margraff-stichting.
Dit kenmerkende hekwerk vormt de entree van het Wilhelminapark en wordt ook wel een 'Margraff-poort' genoemd. Dit vanwege de eigenaar van het gebied: de Margraff-stichting. Foto: Annelieke van der Linden, 2015.

Poorten moeten Geelders beschermen tegen crossers

Algemeen

Ark Natuurontwikkeling wil bij de entrees van natuurgebied De Geelders zogeheten Margraff-poorten plaatsen. Van het kenmerkende hekwerk zijn ook exemplaren te vinden bij het Wilhelminapark waar Herenboeren een coöperatieve boerderij runt.

Het doel is om het leembos tussen de Schijndelsedijk en de Liempdse buurtschap Kasteren te beschermen tegen crossers, quads en andere ongewenste motorvoertuigen. In de  gemeente Boxtel worden de poorten geplaatst bij de zandpaden de Schutstraat en De Gilders nabij café ‘t Groene Woud. Daar staan nu respectievelijk een verbodsbord en een slagboom. De nieuwe hekken bemoeilijken de doorgang voor gemotoriseerd verkeer, maar fietsers en wandelaars moeten er volgens Ark straks nog wel doorheen kunnen. 

Dat de natuurorganisatie nu de poorten wil plaatsen, is geen toeval. Ark Natuurontwikkeling werkt momenteel aan een uitbreiding en versterking van De Geelders en daarmee van Natuurnetwerk Brabant. Dit als onderdeel van het zogeheten plan Brabants..