Scouting Boxtel legde twee jaar geleden haar pand aan de Molenwijkseweg al vol met zonnepanelen. Toen kon de vereniging hiervoor nog geen lening afsluiten bij de gemeente Boxtel.
Scouting Boxtel legde twee jaar geleden haar pand aan de Molenwijkseweg al vol met zonnepanelen. Toen kon de vereniging hiervoor nog geen lening afsluiten bij de gemeente Boxtel. Foto: Scouting Boxtel.

Clubs kunnen nu ook bij gemeente Boxtel terecht voor duurzaamheidslening

Algemeen

Verenigingen en bedrijven uit Boxtel die hun pand(en) willen verduurzamen kunnen voortaan ook bij de gemeente terecht voor een financiële lening. Dat heeft wethouder Désiré van Laarhoven dinsdagmiddag tijdens het persgesprek bekendgemaakt. Voorheen konden alleen particulieren het krediet aanvragen, maar het college van B en W wil de verduurzaming van de gemeente bevorderen en hoopt hiermee bedrijven sneller over de streep te trekken.

De pot voor zakelijke verduurzaming is niet heel groot. Er is 250.000 euro beschikbaar gesteld. Bedrijven en verenigingen kunnen maximaal 50.000 euro lenen tegen een rente van 2,5 tot 3 procent. Daardoor zouden er op korte termijn slechts vijf organisaties gebruik van kunnen maken. Van Laarhoven: ,,Natuurlijk hoop ik dat het heel snel gaat, want dat zou betekenen dat er veel interesse is. Maar we kijken eerst in hoeverre deze regeling aanslaat. Als blijkt dat er meer nodig is, zullen we dat bespreken met de gemeenteraad.”  

PARTICULIEREN

De regeling voor particulieren is ook iets verruimd. Waar voorheen 15.000 euro het maximaal te lenen bedrag was, is dat nu opgehoogd naar 50.000 euro. Daarnaast kunnen inwoners nu ook aanspraak maken op deze pot geld als zij langer in hun eigen huis willen blijven wonen. Bijvoorbeeld voor een traplift of drempelvrij maken van de woning. Hiervoor konden Boxtelaren een zogeheten blijverslening aanvragen. Door beiden regelingen samen te voegen, hoopt het college dat er meer gebruik van wordt gemaakt. Dat was tot op heden namelijk niet het geval. Hoeveel aanvragen er tot nu toe zijn geweest, kon de wethouder niet  zeggen.

De gemeente Boxtel werkt voor deze leningen samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (VSn). Dat is een landelijke onafhankelijke stichting die bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties via overheden helpt bij het financieren van zaken die via een andere financiële instelling niet mogelijk waren geweest, bijvoorbeeld door een lagere rente te hanteren.