Meer geld uittrekken voor ambtenarenbedrijf MGD vereist ook een plan van aanpak om verbeteringen te bewerkstelligen, vindt Balans.
Meer geld uittrekken voor ambtenarenbedrijf MGD vereist ook een plan van aanpak om verbeteringen te bewerkstelligen, vindt Balans. Foto: Pål Jansen.

Balans dringt aan op plan om dienstverlening MGD op peil te brengen

Algemeen

Het onlangs verschenen jaarverslag van ambtenarenbedrijf MGD leidt tot bezorgdheid bij de grootste coalitiepartij Balans. De gemeenteraad heeft extra financiële middelen toegezegd om de dienstverlening te verbeteren, maar een plan van aanpak hebben de fracties nog niet onder ogen gekregen. ,,We maken ons ernstig zorgen over de bestuurbaarheid van MGD en financiële gevolgen.”

Fractievoorzitter Gerlof Roubos liet zich eerder al kritisch uit over het functioneren van MijnGemeenteDichtbij. Hij benadrukt dat het geen kritiek is op de individuele ambtenaren. ,,We begrijpen als geen ander dat werken in een organisatie die kampt met een personeelstekort zwaar is en veel van mensen vergt. Hulde voor de mensen die zich dagelijks inzetten voor MGD.”

Balans wil van B en W weten wanneer de raad het plan ontvangt om de dienstverlening op peil te brengen en wanneer de fracties daarover een gesprek kunnen voeren met MGD.

VRAAGTEKENS

Roubos en zijn zes fractieleden zetten vooral vraagtekens bij de besturing van en het toezicht op het ambtenarenbedrijf. Volgens Balans heeft de gemeenteraad slechts eenmaal per jaar de gelegenheid om in te grijpen: bij de kadernota waarin de uitgangspunten voor een nieuwe begroting worden afgesproken door de acht raadsfracties. Het jaarverslag, waaraan deze krant vorige week een voorpagina-artikel wijdde, biedt geen mogelijkheden voor de politiek om sturing te geven aan MGD. ,,Het is immers een verslag van een afgesloten boekjaar”, aldus Roubos.

BEVOEGDHEDEN

In zijn brief die de fractievoorzitter vandaag, dinsdag 3 mei, aan het college van B en W stuurde, stelt hij diverse vragen over de wijze waarop het dagelijks en algemeen bestuur van MGD functioneren. Zo wil hij onder meer weten wat de financiële bevoegdheden zijn van diverse functionarissen en bestuursleden van het ambtenarenbedrijf. 

Bovendien vraagt Roubos zich af wie het besluit nam om voor een tijdsbestek van negen maanden een tijdelijke directeur in te huren en daarvoor een bedrag van 123.000 euro neer te tellen.