Burgemeester Ronald van Meygaarden belde vorige week met biertapper Gerrie van der Mee (met schort) en leden van het organiserend comité van de Essche Bierpompfeesten Frank de Man (links) en Rob van der Helm bij een tweetal nieuwe inwoners aan om hen de bekende bierpul te overhandigen.
Burgemeester Ronald van Meygaarden belde vorige week met biertapper Gerrie van der Mee (met schort) en leden van het organiserend comité van de Essche Bierpompfeesten Frank de Man (links) en Rob van der Helm bij een tweetal nieuwe inwoners aan om hen de bekende bierpul te overhandigen. Foto: Edwin Diependaal

Bierpompfeest Esch staat in de startblokken

Algemeen

Het opstarten van de organisatie duurde iets langer dan verwacht, want de coronapandemie had toch z’n sporen nagelaten. Maar nu het ècht los kan, staan de Esschenaren te popelen om hun geliefde Bierpompfeest weer te omarmen. De traditie schrijft voor dat het bier uit de dorpspomp vloeit als de kastanjebomen in bloei staan en dus kan de gemeentelijk biertapper op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, weer aan de slag.

De eerste pullen (van dit jaar) zijn donderdag uitgedeeld aan de nieuwe inwoners, de rest volgt een week voor Hemelvaartsdag. Maar omdat het traditionele welkomstfeest al twee jaar niet is gehouden, zijn er nog veel meer mensen die de stenen kruik thuis op de kast hebben staan. Ook zij zijn in afwachting van hun officiële welkom in het dorp aan de Essche Stroom. Het gaat inmiddels om een flinke groep, geeft voorzitter Frank de Man van stichting de Essche Bierpomp aan: ,,Meestal reageert een derde van het aantal mensen dat wordt aangeschreven op onze uitnodiging, doordat we nu al twee jaar stil zijn geweest, verwachten we 26 mei zo’n 150 ‘nieuwe’ inwoners. Dan tellen we vanaf de laatste editie in 2019. Het zal dus wel wat krap worden tijd..